Iran stoort satellietontvangst weer


Het Franse satellietbedrijf Eutelsat beschuldigt Iran wederom van het storen van tv- en radiozenders die via haar satellieten worden uitgezonden. In 2009 werd voor het eerst satellietontvangst verstoord.

Het bewust met externe hulpmiddelen verstoren van satellietontvangst van tv- en radiozenders binnen de footprint van een satelliet wordt ook wel satellite jamming genoemd. Van het eerste moment wordt met de beschuldigende vinger naar Iran gewezen.

Internationale actie
Eutelsat heeft internationale autoriteiten na de meest recente storingen die op 3 oktober zijn begonnen opgeroepen actie tegen de Iraanse activiteiten te ondernemen. Internationale nieuwszenders die uitzendingen voor onder meer Iran verzorgen, zijn het doelwit van de satellite jamming. Het gaat onder meer om de zenders BBC Persian, The Voice of America Persian en Radio Free Europa.


Ook kijkers in Europa getroffen
De satellite jamming treft niet alleen kijkers in Iran. Ook andere delen van de footprint waaronder Europa van de getroffen Eutelsat satellieten zien satellietkijkers het storen van zenders. In 2010 was de situatie zo ernstig dat bepaalde internationale tv-zenders waaronder Deutsche Welle tijdelijk toevlucht namen tot de Astra-satellieten van satellietbedrijf SES om ongestoorde ontvangst voor Europese satellietkijkers te waarborgen.


Eigen internet netwerk
Iran probeert de vrijheid van ontvangst van onafhankelijke geluiden via satelliet en internet voor haar inwoners aan banden te leggen. Zo maakte Iran onlangs bekend dat men een eigen landelijk internetnetwerk gaat inrichten om het wereldwijde internetnetwerk te vervangen.


Geschreven door: Jarco Kriek