Frans digitenne krijgt wel groot HD pakket

Terwijl Digitenne het in Nederland zonder ook maar een HD kanaal moet doen en zelfs de SD zenders amper kwijt kan, komen er in Frankrijk liefst zes nieuwe HD kanalen in de ether bij.

De zes nieuwe Franse HD zenders HD1, l'Equipe HD, 6Ter, TVous la télédiversité, RMC Découverte en Chérie HD zullen worden verspreid via twee nieuw op te bouwen multiplexen (één frequentie met een aantal digitale streams) genaamd Réseau 7 en -8. Daarmee zijn in Frankrijk dan acht frequenties in gebruik voor DVB-T televisie, vergeleken met vijf in Nederland.


Tien HD zenders in Franse ether
Met de komst van de zes gloednieuwe HD zenders, geen van de door de Franse media-autoriteit CSA toegelaten zenders is een al bestaand kanaal, komt het totaal aantal zenders via de Franse Digitenne,op tien. Canal +, TF1, France 2 en Arte zenden al langer uit in HD. Dat er al voor HD-televisie ruimte was, komt doordat het Franse Digitenne - Télévision Numérique Terrestre (TNT) - ook al met MPEG4 uitzendingen is begonnen, iets wat in Nederland er voorlopig niet in zit. Dealers van TNT mogen sinds begin 2012 ook alleen nog maar MPEG4 geschikte DVB-T decoders verkopen. De uitbreiding in Frankrijk naar acht nationale DVB-T multiplexen toont, net als de overstap naar MPEG4, de benarde positie waarin KPN zich feitelijk bevindt met Digitenne.


Digitenne in Nederland in de knel
Digitenne kan, zoals Totaal TV recent nog analyseerde, niet zomaar overstappen op MPEG4 uitzendingen en de vijf beschikbare multiplexen zijn eigenlijk al overvol, te vol om om een mooie beeldkwaliteit te genereren. Digitenne mag mede vanwege (internationale) afspraken maar vijf frequenties in de UHF band gebruiken. Onlangs zijn alle frequenties boven kanaal 60 aan andere mobiele diensten toegewezen. Ondanks dat er in de UHF band dan nog altijd in theorie veertig frequenties overblijven met elk 8 mhz. bandbreedte, kan KPN daar het overgrote merendeel dus niet gebruiken.

Geschreven door: Jan-Hein Visser