Free Record Shop raakt CD's nog amper kwijt

De Free Record Shop heeft het afgelopen jaar de verkoop van CD's met zestig procent zien kelderen. Volgens eigenaar Hans Breukhoven doen DVD's het nog goed, maar lopen CD's op hun einde.

In een reactie laat Breukhoven tegenover onder meer Rijnmond.nl en De Telegraaf weten dat over tien jaar nog net zoveel CD's worden verkocht als dat er nu LP's worden verkocht. Breukhoven schrijft de teloorgang toe aan het - al dan niet illegaal - downloaden via internet. Free Record Shop lijkt hierbij zelf de boot te hebben gemist.


Jongeren kennen CD niet meer
Breukhoven constateert dat de CD's alleen nog aftrek vinden bij een publiek van boven de veertig jaar. Hij verwacht dat vrijwel alle muziekwinkels op termijn zullen sluiten. Van de driehonderd Free Record Shops zijn er al een aantal verdwenen en onlangs sloot de zaak in Ridderkerk haar deuren. Free Record Shop lijkt daarbij niet goed op de toekomst ingespeeld. Breukhoven heeft weinig reden tot optimisme en wijt dit vooral aan de concurrentie door diensten als Tunify of Spotify.


DVD's verkopen nog wel
Free Record Shop heeft een uitgebreide online webshop waar onder meer games, DVD's en CD's kunnen worden gekocht, maar van het in 2010 opgestarte platform om digitaal DRM vrije muziek te downloaden, na er eerst een sample van te mogen beluisteren blijkt evenals van het eerder opgezette online gameplatform weinig terecht te zijn gekomen. De trend van het downloaden van muziek en video's is onlangs door kabelbedrijf UPC wel goed opgepakt. Het Horizon platform moet het gebruik daarvan immers combineren met de reguliere kabeltelevisie. Ook Ziggo is al ingesprongen op de moderne manier van muziek luisteren met Ziggo muziek.

Geschreven door: Jan-Hein Visser