Nederlanders laten tv-interview Holleeder links liggen

De helft van de Nederlanders vindt het een slecht idee dat het NTR-programma College Tour crimineel Willem Holleeder heeft uitgenodigd. Hij zou in welk programma dan ook niet mogen plaatsnemen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. Maar Carel Kuyl, hoofdredacteur van College Tour, denkt waarschijnlijk alleen aan hoge kijkcijfers.

Zo'n twee derde van de Nederlanders noemt Holleeder een van de grootste misdadigers van het land. Iets minder mensen denken dat door de uitnodiging Holleeder een soort held wordt. Bijna de helft van de ondervraagden zegt daarom niet te gaan kijken. Zo'n 21 procent is wel benieuwd en zit vrijdag voor de buis.


Een derde zegt het overigens wel een goed idee te vinden dat Holleeder aanschuift bij presentator Twan Huys. Ruim de helft van de respondenten gaat ervan uit dat hij elke vraag zal stellen die je iemand als Holleeder zou moeten stellen. Een bijna even groot percentage is van mening dat ieder programma Holleeder zou verwelkomen als het de kans krijgt.


Na de aankondiging van de komst van Holleeder ontstond deze week ophef. In Den Haag lieten verschillende politici zich kritisch uit over de uitnodiging. Onder meer VVD-Kamerlid Jeanine Hennis en PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt waren niet te spreken over het idee.


Hoofdredacteur van College Tour Carel Kuyl benadrukte eerder dat er geen afspraken met Holleeder zijn gemaakt en dat alles gevraagd mag worden. "Als je een gast als Willem Holleeder kunt krijgen dan doe je dat. Ik kan me niet voorstellen dat er een medium is dat zo'n kans zou laten schieten", zei hij daarover. [Novum/Radio.NL]