Groei HD-aanbod biedt ook in BelgiŽ kansen voor satelliet


Volgens onderzoek van het Belgisch onderzoeksbureau TNS in opdracht van SES, was het aantal satellietkijkers in BelgiŽ in 2011 naar 530.000 gegroeid.

Daarvan kijken 450.000 Belgen naar satelliettelevisie via ťťn van de Astra-satellieten van het Luxemburgse satellietbedrijf SES. 310.000 daarvan ontvangen de Astra3-satellietpositiei op 23,5 graden oost, een groei van maar liefst dertig procent in 2011 en de verwachting is dat deze trend aanhoudt. Deze ontwikkeling is met name terug te voeren op de verdere uitbouw van het SD- en HD-aanbod van TV Vlaanderen via de Astra3-satelliet.

TV Vlaanderen en Mobistar
In Vlaanderen bieden tv-aanbieders TV Vlaanderen en Mobistar een op Vlaanderen gericht zenderaanbod aan. Daarbij is TV Vlaanderen Ė onderdeel van de Luxemburgse M7 Group S.A Ė het succesvolst. De schatting is dat tussen de 120.000 en 130.000 Vlaamse gezinnen een abonnement op TV Vlaanderen hebben. Mobistar heeft met 30.000 abonnees een beduidend minder bereik, maar is dan ook nog maar twee jaar aktief. Naast abonneetelevisie kijken veel Vlaamse huishoudens ook naar de vele ongecodeerde tv-zenders die via de Astra-satellieten te bekijken zijn. Daaronder bevinden zich ook tientallen HD-zenders, onder meer van de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF en de Britse omroep BBC.


Mobistar voorbeeld
Ondanks dat Mobistar TV nog niet het succes is wat men van te voren had verwacht, is dit bedrijf wel het beste op de toekomst voorbereid. Het combineert namelijk satelliettelevisie met internet via DSL-verbindingen. Dit wordt ook wel hybride televisie of het beste van twee wereld Ė best of both worlds Ė genoemd. Bill Wijdeveld Ė directeur van Astra Benelux Ė verwacht dat in de toekomst voor meer tv-aanbieders dit uitkomst gaat bieden. "Er is sprake van een groeiend aantal tv-kanalen. Hiervoor is bandbreedte nodig om deze te kunnen aanbieden. Nu HDTV steeds meer gemeengoed is geworden, willen meer tv-kanalen ook in HD gaan uitzenden. TV-aanbieders als Belgacom lopen hierdoor tegen de grens van op het netwerk beschikbare bandbreedte aan. Bovendien zal het in buitengebieden lastig zijn om voldoende VDSL-kwaliteit te bieden. Satelliet biedt hier uitkomst. Via de satelliet is immers voldoende bandbreedte beschikbaar en de landelijke dekking is 100%. Een combinatie van het eigen netwerk en satelliet is dan ideaal om abonnees toch te geven wat zij van de tv-aanbieder vragenĒ, aldus Wijdeveld.


Ultra HD
Daarbij wijst Wijdeveld ook naar de toekomst. Ultra HD staat in de startblokken klaar. In 2016 worden de eerste Ultra HD-zenders verwacht. Met de huidige technieken kost het 50 Mbit/s aan bandbreedte om ťťn Ultra HD-kanaal te kunnen aanbieden. Ook zal dat in de komende jaren door de introductie van geavenceerde compressie-technologie minder worden, feit blijft dat de ruimte hiervoor op kabelnetwerken moeilijk te vinden is en die via DSL-technieken in verband met de beperkte internetsnelheid niet aan te bieden zijn. "En die ruimte is er op onze SES-satellieten voldoende aanwezigĒ, aldus Wijdeveld.


Al Europees succes
In andere Europese landen blijkt uit het succes van hybride televisie dat Wijdeveld met deze woorden weleens gelijk kan hebben. In Frankrijk biedt Orange al enkele jaren hybride televisie via satelliet en DSL aan. Daarbij worden de belangrijkste tv-kanalen inclusief alle HD-kanalen via de satelliet aangeboden. Met dezelfde decoder bekijkt men niche tv-kanalen via het IP-netwerk. De abonnee merkt overigens niets van de mengeling van satelliet en IP bij het tv-kijken. In Duitsland timmert Deutsche Telekom als dezelfde manier als Orange succesvol aan de weg.


Groei TV Vlaanderen en Mobistar mogelijk
De nieuwe bereikcijfers van satelliet in BelgiŽ bieden hoop op doorgroei van de in BelgiŽ actieve satelliettelevisieaanbieders TV Vlaanderen TťlťSAT en Mobistar. Er zijn immers nog honderdduizenden schotelantennes in BelgiŽ actief waarbij de eigenaar nog geen abonnement bij deze tv-aanbieders heeft afgenomen. Daarnaast blijft het aantal huishoudens dat in BelgiŽ naar satelliettelevisie kijkt groeien. En met het oog op een verdere groei van het aantal HD-zenders en de aanstaande komst van Ultra HD, lijkt de satelliet qua beschikbare bandbreedte de beste kaarten te hebben.


Geschreven door: Jarco Kriek