ING geeft klanten securitysoftware voor pc en Mac

De ING geeft alle gebruikers van haar dienst voor internetbankieren gratis beveiligingssoftware. Voorheen was dit aanbod alleen voor klanten die al gehackt waren.

De bank biedt al zijn klanten de Rapport-software van Trusteer aan, die malwarebesmetting voorkomt infecties en kan reeds aanwezige besmettingen verwijderen. "Last van Trojaanse paarden? In galop deze gratis software erop!", zo prijst ING de securitytool aan. Gebruikers van Windows-pc's en van Macs kunnen de software zelf downloaden bij de bank.

Nu ook preventief
Het gaat om de variant voor Online Banking, die Trusteer via banken op de markt brengt. Dat doet het bedrijf al jaren, ook voor de ING. Tot op heden heeft die de software alleen ingezet voor klanten die al een besmette computer hadden. "Nu wordt het ook preventief ingezet als aanvulling op bestaande middelen als een virusscanner en firewall."

De gratis tool is namelijk géén vervanger voor bestaande antivirussoftware en een firewall, benadrukt de bank. ING adviseert gebruikers om die twee soorten beveiligingsprogramma's te gebruiken en uptodate te houden.

'Nooit volledige bescherming'
Trusteer Rapport is een hulpmiddel om Trojans, volgens ING "virussen", te herkennen en te bestrijden. "Het biedt nooit volledige bescherming", voegt de bank toe in het eigen persbericht. De software beschermt wel tegen een scala aan malafide middelen.

Daaronder man-in-the-middle aanvallen en browserkapingen, plus keyloggers en screen-capturetools. Cybercriminelen proberen daarmee de communicatie tussen gebruikers en banksites af te luisteren of om te leiden naar zelf opgetuigde nep-banksites. Lokaal draaiende spyware, zoals keyloggers, moet dan ingetikte wachtwoorden onderscheppen.

Wat de browserbescherming betreft, meldt ING dat die werkt voor zowel Internet Explorer (van Microsoft) als voor Firefox (van Mozilla), Chrome (van Google) en Safari (van Apple). Trusteer Rapport voorkomt dat die browsers malafide webpagina's of -sites voorgeschoteld krijgen. Alleen de door Trusteer gevalideerde ip-adressen van banken en hun SSL-certificaten worden geaccepteerd.

Antivirus even uitschakelen?
De nu aangeboden securitytool waarschuwt bij installatie nog wel dat het firewall- of antivirussoftware meldingen kan veroorzaken over het installeren. Daarbij geeft Trusteer het advies om Rapport permissies te geven in de eventuele waarschuwingsdialogen van antivirus en/of firewalls. "Indien de installatie mislukt, kunt u uw antivirus of beveiligingssoftware tijdelijk uitschakelen", vermeldt het eerste installatiescherm.