Luttele dagen na Windows 8 zal Microsoft op 29 oktober zijn nieuwe systeemsoftware Windows Phone 8 lanceren. Dat blijkt uit een uitnodiging voor de feestelijke introductie in New York.

Diverse fabrikanten, waaronder HTC en Nokia, hadden al toestellen met Windows Phone 8 aangekondigd. Die van HTC verschijnen al begin november, van de Nokia 820 en 920 zijn nog geen verschijningsdata bekend.

Microsoft hoopt met Windows Phone 8 meer marktaandeel te kunnen veroveren dan met Windows Phone 7. Daarbij is de hoop dat het ecosysteem van Windows 8 voor pc’s en tablets de verkoop van Windows Phone 8-toestellen zal stimuleren.

De nieuwe systeemsoftware biedt extra ondersteuning voor onder meer dualcore processoren, contactloos betalen (NFC), augmented reality (City Lens) en hogere schermresoluties.

Windows 8 wordt iets eerder op 26 oktober gelanceerd. Rond die tijd zal Microsoft vermoedelijk ook zijn Surface-tablets gaan verkopen, hoewel tot op heden nog geen prijzen bekend zijn gemaakt. De tablets van Microsoft zullen uitsluitend in Microsoftwinkels in de VS te koop zijn en online.

Maandag werd overigens bekend dat Nokias marketingdirecteur is opgestapt, nog geen maand na de presentatie van de Lumia 920, die investeerders nogal teleurstelde. Onduidelijk is of hij ontslag kreeg of heeft genomen