De Haagse Hindoestaanse radiozender Vahon FM is zaterdag gestart met proefuitzendingen op de middengolffrequentie 1557 KHz. Voorlopig vinden de testen plaats met een tijdelijke zender op laag vermogen van 20 watt. Medio oktober zal de definitieve zender worden geÔnstalleerd en kan er met een vermogen van 1 kiloWatt worden uitgezonden.

De afgelopen weken zijn vrijwilligers van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) bezig geweest met de opbouw van de antenne-installatie in de buurt van Leidschendam-Voorburg, de zenderlocatie en de verbindingen met de studio. Vorig weekend werd gestart met testuitzendingen.

Hans vd Berg, PA0JBB met zijn zelfgebouwde middengolfzender.

Omdat er voorlopig met een beperkt vermogen wordt gewerkt is het bereik van de middengolfzender op 1557 kHz beperkt. Wanneer medio oktober de definitieve apparatuur is geinstalleerd zal Vahon FM de gehele regio Den Haag kunnen bereiken.

Vahon FM is een commerciŽle lokale radiozender voor de Hindoestaanse gemeenschap die momenteel alleen te horen is via het analoge kabelnetwerk van kabelaar Ziggo in de gemeente Den Haag en internet. Middels het in gebruik nemen van de middengolfzender op 1557 kHz wil Vahon FM het bereik vergroten. Het is de bedoeling dat Vahon FM binnenkort verder gaat onder de naam Vahon AM.