De Vereniging Veronica voert gesprekken met 'meerdere omroepen' over terugkeer naar het omroepbestel. Kleinere omroepen als BNN, WNL, Omroep Max en PowNed zouden meteen de status van A-omroep krijgen als zij samenwerken met Veronica dat ruim zevenhonderdduizend slapende leden heeft. Dit meldt Dagblad De Stem.

Voorzitter Yoeri Albrecht van de Vereniging Veronica bevestigt dat gesprekken worden gevoerd met 'diverse zendgemachtigden'. Een terugkeer zou volgens hem 'zo maar kunnen'. Met welke omroepen hij en het Veronica-bestuur in gesprek zijn, wil hij niet zeggen.

"Sommige namen zijn waar, andere niet", aldus Albrecht, sinds een jaar voorzitter van de vereniging, die tientallen miljoenen euro's aan vermogen van de voormalige omroep beheert. Zo is Veronica via het bedrijf V-Ventures eigenaar van persbureau ANP, radiostation Kink FM en aandeelhouder in Sky Radio.

Daarnaast zijn de zevenhonderdduizend lezers van Veronica Magazine automatisch lid van de vereniging. Die macht van het getal maakt zijn achterban interessant voor aspirant-omroepen die door de toekomstige fusiecombinaties (AVRO/TROS, NCRV/KRO en VARA/BNN) dreigen te worden gemarginaliseerd.

Volgens Albrecht heeft Veronica geen haast. In het voorjaar van 2014 vindt een ledenpeiling plaats, waarbij wordt gekeken of de aspirant-omroepen WNL, Omroep Max en PowNed wel meer dan honderdvijftigduizend leden hebben. Is dat niet het geval, dan vervalt hun zendmachtiging.

PowNed (53.000 leden) zegt geen gesprekken te voeren met Veronica/Albrecht, maar samenwerking is volgens oprichter Dominique Weesie wel 'een prikkelende gedachte en misschien een idee'. Bert Huisjes van WNL (72.000 leden) zegt evenmin contact te hebben of te hebben gehad met Veronica