Online patiŽntencommunity PatientsLikeMe breidt uit naar Europa. Een Engels kantoor is er al, onderzocht wordt wanneer welke landen nu aan de beurt komen.

ďDat doen we met A/B-testenĒ, zegt Sebastian Foppema van het Amerikaanse bedrijf. De Nederlander, even uit uit Amerika, was een van de sprekers op Emerce eHealth in Amsterdam.

Foppema gaf een indrukwekkend en met vlagen aangrijpend verhaal over een site waar chronische zieke patiŽnten sociale, lichamelijke en medische ervaringen met elkaar delen. Meer dan 160.000 mensen hebben zich op de site ingeschreven. Dat zijn overwegend Amerikanen, maar ook buitenlanders.

PatientsLikeMe, gefinancierd met twintig miljoen dollar venture capital, heeft het plan om zijn horizon te verleggen naar het buitenland. De route is nog niet helemaal duidelijk. In Engeland heeft het een volle dochter. Maar het is ook mogelijk om via lokale partners markten als Nederland op te gaan. Dat heeft vooral praktische redenen, omdat codes, voorschriften en regels per land verschillen.

Het forum is een veelgebruikt onderdeel van de site. PatiŽnten vinden er gelijkgestemden en delen er ervaringen en tips. Minstens zo belangrijk zijn de profielpaginaís. Daarop vertellen leden over hun aandoening, welke medicijnen ze gebruiken, welk effect dat op hen heeft en hoe ze zich lichamelijk, mentaal en sociaal voelen. ďDat soort informatie bestond tot nog toe niet. De stem van de patiŽnt is het enige dat nog ontbrak in het medisch circuitĒ, aldus Foppema.

Zijn werkgever is gesprekspartner van farmaceuten, overheden en zorgverzekeraars. Tegen betaling krijgen farmaceuten bijvoorbeeld gedetailleerde informatie over het gerapporteerde effect en gebruik van hun middelen. Dat is een bron van de inkomsten. Een tweede is het, op basis van analyses, wegnemen van kosten in het medisch circuit.

Dat PatientsLikeMe niet zo groot is als bijvoorbeeld Facebook ligt in het feit, dat de groep zwaar zieke mensen kleiner is dan de groep die algemeen sociaal vertier zoekt.

Wanneer PatientsLikeMe Nederlandse activiteiten gaat ontplooien, is niet bekend. Foppema heeft contact met verscheidene lokale organisaties die het Amerikaanse bedrijf daar nu al mee willen helpen. Hij lijkt er geen moeite mee te hebben als een derde partij het concept van zijn werkgever zou ĎkopiŽrení. Hoe meer patiŽnten een stem en platform krijgen, hoe beter.