Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: RAM upgrade wrt54gl

  1. #1

    RAM upgrade wrt54gl

    За да не пускам нова тема ще драскам в тази.... какви по-голями чипова ми трябва за wrt54gl 1.1 (CL7B) сегашните са
    MX 29LV320DBTI-70G
    Winbond W9412G6IH-5H

    На няколко места четох за 46V32M16 (64mb) че го слагат за рам-та и TE28F128/HN29V1G91T-30 за Flash ( tinypic_com/14alwsg_jpg )

    Та имам Infineon HYB39S128800CT-7x8 (128 SDRAM 133) та може да се ползва за нещо ?
    Приемам и предложения за други чипове.

  2. #2

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    добре и тука става ;d

    никой ли не знае?

  3. #3
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,512
    Uploads
    112

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    Пробвано е с такъв чип и пише че работи. Значи това е от 128 MB с 4 чипа. Така че 32 MB толкова може. Ето тук има допълнителна информация http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtop...=182163#182163

    1. find a suit*able RAM replace*ment chip
    What we are look*ing for is a 16Mx16 chip, which means it has 16 mil*lion addresses each with a 16bit word, i.e. a capac*ity of 256Mbit or 32MByte. You will find these most prob*a*bly on DDR SO-DIMMS, as they have nor*mally 4 chips per rank/side (the mem*ory data bus of a PC is 64bit wide, divided by 4 chips, this gives 16bit per chip). You have to exactly iden*tify the chips and check their spec*i*fi*ca*tions. Impor*tant para*me*ters: TSOP-II 66pin pack*age, 16Mx16bit (4 banks). I found my replace*ment, a Hynix HY5DU561622CT-H from a 128MB SO-DIMM which con*tained 4 of those chips:

  4. #4

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    Тя платката е 128мб с 8 чипа но е едностранна за това съм написал (x8) и мисля че не е 32мб един чип но ако може да се забодат 4 или поне 2 ще стане добре- HYB 39S128800CT-7 PC133-222-520 P-TSOP-54 (400mil) 143 MHz 4B 4M x8 SDRAM - Page #2 а иначе в темата не видях да има за конкретния чип.

  5. #5
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,512
    Uploads
    112

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    От по долното става ясно, че най-голямо значение коя е версията на платката ти. Според мен, повече от 64 mb не ти е нужно този рутер е със слаб процесор като цяло.
    За пример 1043 който е с много по мощен процесор, 64 са повече от достатъчни, процесора е клекнал много по рано преди да се напълни оперативанта памет.

    wrt54gl v1.0 and v1.1 ram upgrade
    originaly wrt54gl come with the hynix hy5du281622et-j which are 16mb. These chips are pin-to-pin compatible with the micron's mt46v32m16 chip which is 64mb.
    If you do not have a professional grade soldering station with a hot air gun you may follow these video instructions (a ~7mb wmv clip).
    The replaced chip should give you a 32mb of ram on the first power-up.
    To obtain the full 64mb capacity now do
    before to do this please confirmed that with the exactly the cpu and sdram init please ref to http://wl500g.dyndns.org/sdram.html


    nvram set sdram_init = 0x0113 nvram set sdram_ncdl = 0x000000 nvram commit
    and power-cycle your wrt54gl.

    1.1. Compatibility


    these instructions should be valid for wrt54g v2~v4 devices. (not tested yet, if you do - post your results) also valid for wrt54g v8 -upgrade to 32 mb

    1.2. Comment about the wrt54g v2


    comment added 07.08.2007 by markus rudolf: Wrt54g v2 contains sdram (mine contains 2 pieces of issi ic42s16400-6t (1m x 16bit x 4 banks sdram) instead of above mentioned ddr-ram. So at least with these chips you can't upgrade to 32mbyte or more. I'm still trying to find some suitable sdrams to upgrade my wrt54g v2 to 32mb+.
    Wrt54g v2.2 is new pcb layout and at least upgrade to 32mb is possible without any further action but simply changing the ram chip. 64mb not tested due to lack of sufficient ram chip.

    1.3. Where to get a ram chip from?


    the easyest way to obtain a 66-pin tsop memory chip is to unsolder it from a sodimm ddr module.
    Look for a four-chip single-sided 256mb or for an eight-chip double-sided 512mb one. For example, the kingston's kvr400x64sc3a/256 is one of them and kvr400x64sc3a/512 is the other.

    1.4. Chips to avoid


    the wrt54gl needs a 16-bit-wide databus device, here is the list of an 8-bit devices seen on some sodimm modules:
    Stay away from an elpida's d5108afta-5b-e available on an eight-chip double-sided 512mb module.
    Stay away from an infineon's hyb25d256800 available on some kingston's modules!
    Openwrtdocs/customizing/hardware/ram upgrade (last edited 2007-12-18 19:04:17 by dragonfly)


  6. #6

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    Разбрах че mt46v32m16 е аналог на hynix hy5du281622et-j в моя случай е winbond W9412G6IH-5H, а такава платка с такива чипове(mt46v32m16) нямам а пък и няма от къде да намеря ;/ ... за това питах Infineon HYB39S128800CT-7 които са по 4мб дали ще мога да ги ползвам за нещо... за флаша например MX 29LV320DBTI-70G.

    the wrt54gl needs a 16-bit-wide databus device, here is the list of an 8-bit devices seen on some sodimm modules:
    Stay away from an elpida's d5108afta-5b-e available on an eight-chip double-sided 512mb module.
    Stay away from an infineon's hyb25d256800 available on some kingston's modules!
    тоя hyb25d256800 не знам колко е близък до HYB39S128800CT-7... и дали има нещо общо защото не ги разбирам много тия спецификации.
    а иначе рутера има вариант за клок колко съм закачил на 233-някой път на 250 но ми казаха че не е много полезно и има по-голям шанс за грешки.
    виж на тази снимка imag0005_127.jpg 2те кабелчета от 2те съпротивления към усб-то... аз съм ги запоил на sdc11450s_773.jpg
    и съм сложил съпротивления както 300px-Usb-diagram.png е описано, но след като вържа всичко сд-картата не я засича - предполагам че е от съпротивленията защото на 1вата снимка няма такива неща и всичко е директно....?

  7. #7
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,512
    Uploads
    112

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    За рама първо виж коя ревизия ти е платката, ако става с този чип 64 мб изтегли му описанието и го сравни с описанието на твоя. При условие че изводите съвпадат и чиповете са с еднакви характеристики, няма пречка да не се получи. Относно клока имал съм такъв рутер, при днешните скорости на интернет процесора му се товари докрай, дори overclock пак не го спасява. Пускал съм на него и oscam и cccam, при oscam умираше с cccam беше по-добре. Относно флаща при условие че имаш карта, не е мн важно дали е сменен, но не ти пречи да пробваш естествено.
    За USB проблема е че картата заема шините за него, така че или карта или usb.

  8. #8

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    Още в първия пост съм написал какъв е -wrt54gl 1.1 (CL7B)-
    root@core:~# free
    total used free shared buffers
    Mem: 13004 12708 296 0 576
    Swap: 8184 3708 4476
    Total: 21188 16416 4772
    root@core:~# nvram show | grep sdram
    sdram_config=0x0062
    sdram_refresh=0x0000
    sdram_ncdl=0xfe0107
    sdram_init=0x010b
    size: 30894 bytes (1874 left)
    root@core:~# cpuinfo
    system type : Broadcom BCM5352 chip rev 0
    processor : 0
    cpu model : BCM3302 V0.8
    BogoMIPS : 232.65
    wait instruction : no
    microsecond timers : yes
    tlb_entries : 32
    extra interrupt vector : no
    hardware watchpoint : no
    VCED exceptions : not available
    VCEI exceptions : not available
    root@core:~# sdinfo
    Unknown value(s) for: cylinders (settable in the extra functions menu)

    Disk /dev/mmc/disc0/disc: 1 MB, 1951744 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 0 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

    Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/mmc/disc0/part1 1 121 971901 83 Linux
    /dev/mmc/disc0/part1: UUID="a941388c-5032-4a55-88a7-8cb88cceb32e" TYPE="ext2"
    ----
    root@core#:~#dmesg
    .....
    Determined physical RAM map:
    memory: 01000000 @ 00000000 (usable)
    On node 0 totalpages: 4096
    zone(0): 4096 pages.
    zone(1): 0 pages.
    zone(2): 0 pages.
    Kernel command line: root=/dev/mtdblock2 rootfstype=squashfs,jffs2 noinitrd console=ttyS0,115200
    CPU: BCM5352 rev 0 at 233 MHz
    Using 116.667 MHz high precision timer.
    Calibrating delay loop... 232.65 BogoMIPS
    Dentry cache hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)
    Inode cache hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
    Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
    Buffer cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    Page-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
    Checking for 'wait' instruction... unavailable.
    POSIX conformance testing by UNIFIX
    PCI: no core
    PCI: Fixing up bus 0
    Initializing RT netlink socket
    Starting kswapd
    .....
    Виж снимката, тук пичът е има проблем само с общата маса- нагласил си го е и работят и двете- така че всичко се дължи на това какво ще му бъде налято. Тук има друга схема по която пак се лепят съпротивления за обратна връзка и още четири през датата.
    (These four "rh" resistors are connected from ground to usb signal lines)
    -according to the usb 1.1 specification 15k ohm should be placed between signal lines and ground.
    so the orignal "472" resistors( all four of them) should be replaced with 15k ohm resistors.
    не знам дали проблема ще е че аз не съм махнал смд-тата а му залепих по една тънка жица от към процесора и ги залепих с поскипол така че ако трябва да ги махам просто не знам как ще стане... :D
    Оскам, цццкам и изобщо каквото му налея всичко го пуска даже и freeradius и mysql съм му пускал вреди време за тестове но сега е само с 2 swap/samba/thttpd/oscam/vsftp.
    Овърклока не знам дали има някакъв ефект от него но съм му закачил и една схема с lm311 и 2xbd136 за да пуска вентилатор когато му скимне а не като преди както беше на постоянно на тихи обороти /то и сега е на тихи но не е постоянно :D/.
    При "преш" инстал на софта скороста на п2п и изобщо на трафика стигам макса от isp-то но последно време 3.3 макс при което wland и ksoftirqd_CPU0 са на 100 скороста пада до 1.2 после пак се дига, ужас се но се търпи.

  9. #9
    Super Moderator turbopower's Avatar
    Join Date
    02-07-2011
    Location
    Somewhere between the Streams
    Posts
    3,512
    Uploads
    112

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    Трябва да ги махнеш, ако не си съпротивлението към маса ще бъде под 15 к и това може да е проблем, относно нивата на d+ и d- . Аз съм пускал usb 1.1 на тплинк 741 и си спомням, че 15к бяха задължителни към маса без да се слага допълнително съпротивление към маса. Другите резистори 22 ohm не ги слагай. Озадачаваме написаното от теб че си ги
    му залепих по една тънка жица от към процесора и ги залепих с поскипол
    Искаш да кажеш, че изводите за usb не са запоени, а залепени?


    Незнам за какво мислиш да използваш usb, но понеже е 1.1 е супер бавно под 1 MB/s опитах се да гледам филми директно от флашката оказа се че 480p е максимума.

  10. #10

    Re: RAM upgrade wrt54gl

    Запоил съм ги и после ги мазах с поксипол за да не са клатят или нещо друго... но нали ти казвам че не съм махнал смд-тата... след малко ще се захващам.

    Ентусиазмът ми в повече и защото искам да ги подкарам. Четох че всичко държи освен видео карта :d

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Question WRT54GL server for gbox, how to ?
    By divmaster in forum Gbox Software and Tools
    Replies: 4
    Last Post: 18-03-2010, 05:47:23
  2. Upgrade
    By ibrahim2 in forum Starsat
    Replies: 4
    Last Post: 13-07-2009, 21:45:22
  3. New upgrade
    By asimxp in forum Humax
    Replies: 1
    Last Post: 11-05-2009, 22:14:15
  4. upgrade cam with pc
    By nigel in forum General Discussions: Cams
    Replies: 4
    Last Post: 02-07-2008, 18:34:01
  5. mrv upgrade
    By patllakja200 in forum Matrix Revolution Cam
    Replies: 0
    Last Post: 29-12-2005, 12:52:10

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •