Mobiel internet is voor YouTube geen bijzaak maar, want een kwart van alle bekeken video’s wordt via een tablet of smartphone genoten.

Dat maakt YouTube een nog persoonlijker videokanaal dat televisie. De ‘draagbare televisie’ zit dicht op de persoon en wordt te pas en te onpas aangeroepen.

Op een mediacongres gaf YouTubes Robert Kyncl van de week een idee van de mobiele ontwikkelingen van YouTube. Het aantal mobiele views is in anderhalf jaar van zes naar 25 procent toegenomen. In de afgelopen drie kwartalen steeg het nog met een kwart, van twintig naar 25 procent.

Google investeert honderden miljoenen dollars bij mediaproducenten zodat ze maar exclusief beeldmateriaal voor YouTube maken. Dat moet ertoe leiden dat niet alleen meer mensen maar ook dat er langer wordt gekeken naar de video’s op Googles platform. Veel van die producties worden opgenomen in een van de vijftig eigen videokanalen, vergelijkbaar met tv-zenders, op YouTube. Die vermarkt Google sinds afgelopen week ook in Europa.