Het opvallendste medianieuws tijdens de voorbije zomer kwam van de groep rond Lagardère. De eigenaar van Europe 1 en Virgin bewoog hemel en aarde om de overnamegeruchten de kop in te drukken. Niet echt een gemakkelijke opgave na een ronduit catastrofale balans.

De doorstart van Europe 2 als Virgin Radio werd niet echt een succes. Ondanks de keuze voor de betere poptracks, met nadruk op het nationale repertoire, voelden weinig Fransen zich geroepen om het kersverse netwerk te omarmen.

Integendeel, sinds de lancering op nieuwjaarsdag in 2008 toonden de resultaten van Médiatrie een neerwaartse trend. De keldering van het marktaandeel van 6,4% naar 3,3% en het dramatische verlies van 1,1 miljoen luisteraars vergrootten de ongerustheid over de haalbaarheid van de vooropgestelde ambities.

De paniekerige ingrepen deden het merk geen deugd. Het opvallende geflirt met het Top 40-format wekte de ergernis van NRJ op. De huidige Franse marktleider trok prompt de alarmbel en formuleerde een klacht bij het CSA. De financiële verliezen bij Virgin stapelden zich op. De gedwongen besparingen zaaiden ongerustheid onder de medewerkers die werkonderbrekingen organiseerden.

Niettegenstaande deze evolutie steeg de interesse voor een overname door Goom Radio. Initiatiefnemers Roberto Ciurleo en Emmanuel Jayr, die op een relatief korte termijn, dankzij Amerikaanse steun, diverse webkanalen ontwikkelden, zochten toenadering met de geplaagde onderneming en stelden een volledige herstructurering voor.

De onderhandelingen struikelden eerst over het behoud van de 51% aandelen van Lagardère in het huidige organigram van Virgin. Uiteindelijk kwam een verregaande samenwerking tot stand die moet leiden tot de verdere ontwikkeling van de digitale mogelijkheden met een aangepaste vormgeving, inclusief een duidelijk muzikaal stramien.

Coldplay, Rihanna, Carly Rae Jepsen en LMFAO mochten dan de strategie uitstippelen, het verschil werd dadelijk door een greep uit het betere Franse Urbanrepertoire bepaald. Dit zonder in het vaarwater van concurrent Skyrock te belanden.

Samen met de talrijke multimedia-apps via de input van Goom Radio hoopt men om snel het zakencijfer op te vijzelen. De eerste voorzichtige aanpassingen werden inmiddels door het publiek positief onthaald.

* Virgin Radio is in grote delen van West-Vlaanderen op 92,0 FM te ontvangen.