BBC censureert Top Gear


Top Gear is één van de meest populaire autoprogramma’s in de wereld. De BBC lijkt echter een nieuwe frisse wind door het tv-programma te willen laten waaien. Daarbij worden uitspraken van presentatoren aan banden gelegd.

Zo maakte Engelse media deze week bekend dat uitspraken van Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft gecensureerd. De maat voor de BBC lijkt wat betreft Clarkson vol te zijn. In het verleden heeft Clarkson veel boute uitspraken in Top Gear achter zijn naam staan. Zo noemde hij het Duitse BMW nazi’s.

Toyota Prius gezwel
De BBC heeft in één van de laatste afleveringen van Top Gear een uitspraak van Jeremy Clarkson uit het programma geschrapt. Daarin vergeleek de tv-presentator de Toyota Prius met mensen met gezwellen in het gezicht. Het is voor het eerst in vier jaar dat de BBC openlijk afstand van de uitspraken en daden van Jeremy Clarkson neemt. Vier jaar geleden werd hij voor het laatst berispt omdat hij tijdens een tv-programma alcohol achter het stuur dronk. Nu zegt de BBC dat Clarkson op het matje is geroepen omdat zijn uitspraken in strijd met de richtlijnen van de omroep zijn. Het vindt de uitspraken van Clarkson niet grappig.


BBC heeft Top Gear volledig in handen
Het is opvallend dat BBC juist nu Jeremy Clarkson op het matje roept. Onlangs kocht BBC het productiehuis dat Top Gear maakt voor bijna 10 miljoen euro van Jeremy Clarkson en zijn compagnon Andy Wilman. Direct daarna sloten de Top Gear-presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May een nieuw driejarig contract waardoor de presentatoren meer dan vier miljoen euro verdienen.


Geschreven door: Jarco Kriek