Producenten maken exclusief content voor YouTube
De plannen van Google om meer gespecialiseerde YouTube-kanalen te lanceren krijgt steeds meer gestalte. YouTube TV komt naar Europa en producenten gaan hiervoor exclusief content maken.

YouTube heeft met enkele grote Europese producenten overeenkomst gesloten om in de toekomst minstens zestig nieuwe YouTube TV-kanalen te kunnen vullen. In Europa komen deze kanalen in eerste instantie niet in Nederland beschikbaar. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk kan op korte termijn wel naar YouTube TV kijken.

Endemol maakt content YouTube
Het Nederlandse Endemol is één van de producenten die voor YouTube exclusief content gaat maken. Ook BBC en Freemantle Media gaan dit doen. Ben McOwen Wilsen van Google over de nieuwe YouTube tv-kanalen: "Sommige kanalen draaien om een bepaald persoon, op andere kanalen is materiaal te zien van partners met een grote passie voor een bepaald onderwerp.” In Amerika heeft YouTube al enige tijd soortgelijke tv-kanalen die redelijk succesvol zijn. Met reclameverkoop hoopt Google in Europa een verdienmodel voor YouTube TV neer te kunnen zetten dat op termijn winstgevend kan worden.


Google TV op de kaart zetten
De tv-kanalen van YouTube hebben voor Google nog een ander doel. Het moet in Europa het onlangs gelanceerde connected tv-platform Google TV op de kaart gaan zetten.


Geschreven door: Jarco Kriek