DWDD liet tafelgasten op auditie komen


Voor het maandelijkse item Boek van de Maand heeft de redactie van De Wereld Draait Door voor het eerst tafelgasten op auditie laten komen. Dat vertelt hoofdredacteur Dieuwke Wynia in VARAgids. De vier boekhandelaren die eind september in de eerste editie zaten, hebben de auditie overleefd. “Twee redacteuren belden alle boekhandelaren van Nederland, nou zo’n beetje dan, en luisterden goed hoe ze over boeken spraken. Daaruit kozen we er vijftien“, legt Wynia uit.

Die vijftien gingen door naar de volgende ronde. “Die werden uitgenodigd om in groepjes boeken te bespreken. Zo konden we goed zien wie ons geschikt leek voor DWDD. Met een aantal redacteuren en samenstellers observeerden we, en kregen we de slappe lach. We draaiden onze stoelen en zeiden: ‘U bent door naar de volgende ronde.’”

Deze manier van selecteren was volgens Wynia onvermijdelijk. “Voor het eerst in de geschiedenis van DWDD hielden we een ‘auditie’. Als je onbekende mensen wilt introduceren, moet je creatief zijn.”

Elke laatste donderdag van de maand wijzen vier boekhandelaren nu het beste boek aan. “Het boek kan wel een kontje gebruiken, dachten we.”