“I’m going home now” en “Jumper away!”, hoorden zo’n acht miljoen kijkers van het YouTubekanaal gisteren toen Felix Baumgartner uit een ballon in de stratosfeer sprong.

Acht miljoen kijkers is een absoluut record voor een site die ooit begon met smoezelige internetfilmpjes. Google investeert dit jaar honderden miljoenen om zijn videosite op te waarderen naar een kanaal dat kwalitatief gezien kan concurreren met televisie.

Unieke videobeelden maken deel uit van die strategie. Eerder werd het huwelijk van de Engelse prins William al wereldwijd gestreamd en deze zomer van de Olympische Spelen. Iedereen kan trouwens een YouTube Live-uitzending beginnen, of een variant daarop: de Google Hangout.

Het record dat Red Bull Stratos haalde, staat voor acht miljoen simultane kijkers voor een uitzending die twee uur duurde. Red Bull is de sponsor van durfspringer Felix Baumgartner.

De Oostenrijkse afdaler boekte met zijn sprong nog minstens vier records: hoogste bemande vlucht met een ballon, langste vrije val, door de geluidsbarrière, langst durende vrije val. De technische details rond de sprong staan op Extreme Tech goed beschreven.