In de Verenigde Staten is het eerste radiostation al gestart met het draaien van non-stop kerstmuziek. Afgelopen woensdag (10 oktober) had 104.9 KYXE in Yakima, in de staat Washington, de primeur. Onder de naam “North Pole Radio” draait het station alle kerstklassiekers. Vorig jaar schakelde pas op 17 oktober het eerste radiostation in de VS over op kerstmuziek.

In de Verenigde Staten is het al jaren heel gebruikelijk dat radiostations hun reguliere format enkele weken inruilen voor non-stop kersthits. Het zorgt er veelal voor dat de luistercijfers flink omhoog schieten. Sterker nog: Geen enkele andere programmatische wijziging zorgt voor een dermate snelle stijging van de luistercijfers als het draaien van kerstmuziek.


Voorwaarde voor succes is wel dat er op de juiste tijd mee gestart wordt. Daarom beginnen veel stations in de VS er pas begin november, vlak na ‘Thanksgiving Day’, mee. Toch is er elk jaar wel een station dat extreem vroeg omschakelt naar non-stop kerstmuziek.


Dit jaar had 104.9 KYXE in Yakima de primeur. Wel moet er vermeld worden dat KYXE een splinternieuw station op een nieuwe frequentie is. De eigenaar gebruikt kerstmuziek dan ook om het station bij luisteraars onder de voorkeuzeknop van de radio te krijgen.


In hoeverre het station hier profijt van zal hebben is nog maar de vraag. Niet iedereen is namelijk al in kerststemming. Zeker niet als het buiten gewoon nog 20 graden is, zoals momenteel het geval is in Yakima.


Een station in Nederland dat traditioneel altijd vroeg is met kerstmuziek is Sky Radio. Nu draait het station nog geen kersthits op de zender zelf, maar het digitale zusterstation Sky Radio – The Christmas Station draait alweer op volle kracht. [RS/Radio.NL]