16-jarige dreigde internetproviders aan te vallen

De maker van een videoboodschap, waarin beweerd werd dat hackers van Anonymous Nederlandse internetproviders aan zou vallen, blijkt gemaakt te zijn door een 16-jarige jongen. De Nationale Recherche heeft een gesprek gehad met de jongen.

De Nationale Recherche is zondag in gesprek gegaan met een 16-jarige jongen die een dreigende videoboodschap online zette. In de video werd gezegd dat Anonymous onder andere internetproviders KPN, Tele-2 en Ziggo aan zou vallen op zaterdag 13 oktober. De providers namen extra maatregelen om te voorkomen dat klanten de dupe zouden worden van een aanval, maar op de dag zelf bleef het rustig.

Operation Dutch Piratebay

Volgens een Pastebin over de operatie, waren ook overheidswebsites doelwitten. Operation Dutch Piratebay, zoals de actie zou heten, had als oorzaak de blokkade van The Pirate Bay door Nederlandse internetproviders op last van de rechter.

De tiener nam zelf contact op met het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche. Hij verklaarde dat het om een eenmans-actie ging en dat de actie niets te maken had met Anonymous. Hij gaf aan zich niet bewust te zijn van de consquenties van zijn daden en heeft spijt betuigd, zowel tegen de recherche als in een nieuw filmpje op internet.