Google Play Store krijgt malwarescanner

Google wil Android gebruikers beter beschermen tegen schadelijke apps. De Google Play Store, die standaard op Android toestellen is ge´nstalleerd, zal nieuwe apps op malware scannen en al ge´nstalleerde apps controleren voor schadelijk gedrag. Dat meldt het techblog Android Police.

De net uitgebrachte update (versie 3.9.16) voor de Google Play Store app, waarmee er nieuwe apps voor Android direct op een toestel gedownload kan worden, gaat nu ook scannen op schadelijke apps. Android Police ontleedde de update en merkte een aantal nieuwe functies op die de Android toestellen beter moeten beschermen.

Ge´nstalleerde apps controleren

Android Police ontdekte een stukje tekst in de update waarin door Google toestemming wordt gevraagd aan de gebruiker om alle ge´nstalleerde apps te controleren op schadelijk gedrag. Hierdoor zouden apps van alternatieve app-winkels ook gecontroleerd kunnen worden. Veel Android-malware komt van alternatieve app-winkels.

Daarnaast zal de Google Play-app nieuwe apps controleren voor de installatie en een waarschuwing geven wanneer deze schadelijk lijkt te zijn. Gebruikers lijken de mogelijkheid te krijgen om toch de app te installeren, maar mogelijk worden sommige malware-apps definitief geblokkeerd.