Mini versie Flame virus gesignaleerd

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Kaspersky hebben een kleine variant van het beruchte Flame spionagevirus ontdekt, genaamd miniFlame. Het virus is ontworpen voor doelgerichte cyberspionage-operaties en kan data stelen en de controle van de ge´nfecteerde systemen overnemen.

In mei dit jaar werd het Flame virus ontdekt door Kaspersky Lab. Het is waarschijnlijk dat het virus in opdracht van een overheid ontwikkeld is en gebruikt wordt voor cyberspionage-operaties. Het Flame virus heeft vooral in het Midden-Oosten slachtoffers gemaakt. Het Flame virus was zo ontworpen dat het zo veel mogelijk computers kon infecteren en gegevens doorstuurde naar de makers.

Het miniFlame virus heeft, in tegenstelling tot het originele Flame virus, maar weinig systemen ge´nfecteerd. Het totale aantal infecties wordt wereldwijd geschat op 50 tot 60 systemen. Daarvan bevinden de meesten zich in Libanon, gevolgd door Frankrijk, de VS, Iran en Letland. Het miniFlame virus is een precisie tool, voor doelgerichte aanvallen.

Samenwerking Flame en miniFlame

Het miniFlame virus wordt waarschijnlijk ge´nstalleerd op systemen die al met het Flame virus zijn ge´nfecteerd en zijn aangemerkt als vooraanstaande doelwitten. Dit virus kan gebruikt worden als plug-in voor Flame of als onafhankelijk virus en kan data stelen en de controle van de ge´nfecteerde systemen overnemen.