Over anderhalve week is Windows 8 beschikbaar, maar die zal de tablet- en pc-markt voorlopig niet domineren. Dat voorspelt analist Brian White van Topeka Capital.

Hij noemt het sentiment rond Windows 8, op basis van een reis door Azië, ‘negatief’. Dat wil zeggen dat de detailhandel geen extra investeringen pleegt en grote voorraden tablets, netbooks en pc’s inkoopt. Ook van de verkoop van ultrabooks hoeft weinig verwacht te worden. De vraag naar de ultraplatte notebooks is tot nu toe erg tegengevallen.

Fabrikanten als Dell, Asus, Acer en Sony kondigen deze weken veel nieuwe Windows 8-producten aan: van All-in-One systemen tot hybride tablets met afneembaar toetsenbord.

Met Windows 8 neemt Microsoft een grote gok door de gespleten persoonlijkheid: de zogenoemde Metro schil is afgestemd op tabletgebruik, het oude Windows zit daar onder voor pc gebruikers.

Dell heeft inmiddels aangekondigd dat het voorlopig Windows 7 blijft aanbieden naast Windows 8, omdat met name zakelijke klanten hebben aangegeven dat zij geen plannen hebben om naar Windows 8 te migreren. White denkt dat de markt pas in de tweede helft van 2013 iets gaat merken van Windows 8.

Vandaag rolt Microsoft zijn muziekdienst Xbox Music uit, een concurrent voor onder meer Spotify en iTunes. Via de XBox, maar ook via Windows 8, zijn gratis streams te ontvangen, afgewisseld met reclame. Een betaalde variant zonder reclame gaat ongeveer 10 euro kosten. Gebruikers kunnen beschikken over 30 miljoen liedjes en 70.000 muziekvideo’s.