Google moet zijn nieuwe privacybeleid weer aanpassen. Het aan elkaar knopen van allerlei persoonlijke data op een dergelijke grote schaal geeft enorme risico's voor de privacy van gebruikers.

Dat schrijft de Europese privacywaakhond Artikel 29 Werkgroep aan het Amerikaanse bedrijf, schrijft Reuters, dat de brief heeft ingezien. Het oordeel van de Europese werkgroep komt na een onderzoek dat wordt geleid door de Franse evenknie van het Nederlandse CBP, de CNIL.

De Fransen publiceerden vandaag 12 "praktische aanbevelingen" die Google zou moeten overwegen om meer in lijn te zijn met de Europese privacywetgeving en gaven daarover een persconferentie.
60 oude voorwaarden gecombineerd

Google voerde in maart van dit jaar nieuwe privacyvoorwaarden in, waarmee het zijn plusminus 60 bestaande voorwaarden voor al zijn verschillende diensten wilde combineren. Probleem is onder meer dat potentiële gebruikers die voorwaarden moeten accepteren, anders zijn alle diensten van Google niet te gebruiken.

Maar een deel van die voorwaarden overtreden sommige privacywetten, niet alleen de overkoepelende EU-regelgeving, maar regelmatig ook die van afzonderlijke lidstaten.
Expliciete toestemming

Van de 12 aanbevelingen gaan de eerste vijf over de manier waarop Google zijn gebruikers informeert over de manier waarop het persoonlijke data en surfgedrag gebruikt, vooral lokatiedata en creditcardgegevens.

CNIL wil verder weten wat Google ermee wint door alle gegevens die het vergaart uit de tientallen online diensten te combineren. Daarnaast moeten gebruikers expliciete toestemming geven aan Google voor die bundeling van privégegevens.

Google reageert naar Webwereld bij monde van Peter Fleischer, de Global Privacy Counsel: "We hebben het rapport ontvangen en zijn momenteel bezig met het evalueren daarvan. Ons nieuwe privacybeleid geeft blijk van onze lang bestaande toewijding om de informatie van onze gebruikers te beschermen en goede producten te ontwikkelen. We vertrouwen erop dat onze privacyverklaringen de Europese wetgeving respecteren."