Veel gebruikers van virusscanner AVG krijgen de afgelopen dagen de melding dat er rootkits gevonden zijn op het systeem. In veel gevallen wordt dit echter veroorzaakt door cd/dvd emulatie software zoals Daemon Tools en zijn de gevonden bestanden onschuldig.

Daemon Tools is software dat een virtuele cd/dvd speler op de computer aanmaakt. Dit programma maakt gebruik van zogenoemde Kernel-mode drivers, die door AVG aangezien wordt als rootkit. Hetzelfde geldt ook voor het programma Alcohol 120% en andere cd/dvd emulatie software. Het programma is onschuldig en is zeker geen rootkit.

Een rootkit is een programma dat gemaakt is om andere programma’s en processen, die vaak met malware of virussen te maken hebben, te verbergen. De rootkit nestelt zich diep in het besturingssysteem, wat het erg moeilijk of zelfs onmogelijk maakt om het te verwijderen, zonder het systeem te beschadigen.

Wat te doen bij een rootkit melding

Gebruikers van AVG die een rootkit melding krijgen, zoals de foto hieronder, worden aangeraden Daemon Tools of Alcohol 120% uit te schakelen en tijdelijk te verwijderen. Start hierna de computer opnieuw op en scan de computer nogmaals. Zolang de rootkit meldingen wegblijven is het zeker dat het om een zogenoemde ‘false positive’ (geen werkelijke dreiging)gaat en kan de software opnieuw geďnstalleerd worden.[Via: PCwebplus.nl]