Opstelten wil politie laten terughacken

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat politie de mogelijkheid krijgt om cybercrime te bestrijden door computers te hacken en spyware te installeren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is het voor een effectievere aanpak van cybercrime nodig om de politie meer mogelijkheden en rechten te geven. Zo zouden de huidige bevoegdheden niet meer up-to-date zijn in de huidige digitale wereld.

De minister benadrukt dat er aan de nieuwe rechten strikte voorwaarden moeten zitten. Zo moet er eerst toestemming komen van de rechter-commissaris voordat een computer gehackt mag worden. Ook moet er sprake zijn van ernstige misdrijven waar dit soort maatregelen worden ingevoerd, zoals bij misdrijven waar een gevangenis van maximaal 4 jaar of meer aan vast zit. Daarnaast moeten alle activiteiten bijgehouden worden, zodat dit achteraf altijd te controleren is.

Terughacken brengt risico’s met zich mee

Privacywaakhond Bits of Freedom is bezorgd over dit plan en vindt dat het veel risico’s met zich meebrengt. Onder andere de privacy van onschuldige Nederlanders loopt gevaar wanneer er door de e-mails van verdachten wordt gekeken.

Ook maakt het terughacken systemen kwetsbaar. “Als de politie bij computers moet kunnen inbreken, heeft ze er belang bij dat die systemen kwetsbaar blijven. Van die kwetsbaarheid profiteert echter niet alleen de politie”, aldus Bits of Freedom. Cybercriminelen zouden zo gebruik kunnen maken van de exploits en spyware van de politie.

Ruzie met het buitenland

Opstelten wil ook dat het mogelijk wordt om servers in het buitenland te hacken wanneer dat nodig blijkt. Wanneer dit gebeurt zonder toestemming van de betrokken overheid, kan dit volgens Bits of Freedom leiden tot een diplomatieke rel, zo niet erger.

[Via: Security.nl]