KORT: Microsoft verkoopt Surface-tablet vanaf $499

In het kort: Er wordt steeds meer duidelijk rond Microsofts eerste eigen tablet, een congreslid dat aan Google's kant staat en HP dat onder vuur ligt vanwege zijn garantie.


Microsoft lekt prijzen tablets uit
Microsoft heeft de prijzen van zijn op Windows RT draaiende Surface-tablets tijdelijk getoond op zijn website. De goedkoopste versie heeft 32 GB geheugen en kost 499 dollar. Voor 100 dollar meer komt daar de Touch Cover bij , het flinterdunne toetsenbord met geļntegreerde touchbediening. De allerduurste 64GB versie met Touch Cover kost 699 dollar.

Ondertussen meldt de Wall Street Journal dat Microsoft orders heeft geplaatst voor de productie van 3 tot 5 miljoen tablets in het vierde kwartaal. Dat zijn er evenveel als Amazons Kindle Fire en Google's Nexus 7, aldus de Amerikaanse krant die zich baseert op bronnen rond Aziatische leveranciers van Microsofts eerste tablet. Het is nog niet bekend of de Surface naar Nederland komt.

Congreslid VS: laat Google met rust
Democratisch congreslid Jared Polis neemt het op voor Google bij alle antitrustperikelen rondom de promotie van eigen diensten in zoekresultaten.

In een pittige brief naar FTC-voorzitter Jon Leibowitz prijst Polis de bijdrage van Google aan de Amerikaanse economie en wijst hij er op dat er voldoende alternatieve mogelijkheden zijn. "Actie te ondernemen tegen Google in deze hyper-competitieve omgeving tart alle logica."

Polis dreigt zelf de macht van de Amerikaanse handelsautoriteit FTC (Federal Trade Commission) in te perken wanneer zij de zaak tegen Google doorzetten. Nog voor het einde voor het jaar wil FTC oordelen of Google inderdaad zijn zoekresultaten heeft gemanipuleerd.

Garantie HP zwaar onder vuur
De Australische consumentenautoriteit ACCC start een rechtszaak tegen HP vanwege 'oneerlijke' garantiebepalingen en de voorwaarden die het bedrijf stelt voor reparatie van defecte producten. De manier waarop HP deze zaken afhandelt in Australie zou indruisen tegen het consumentrecht van dat land, meldt The Register.

HP-klanten krijgen volgens de ACC geen passende hulp bij defecte producten, die zij ook niet zo maar terug konden brengen. Het bedrijf zou ook in veel gevallen geen vervangend apparaat aanbieden. De rechtszaak begin op 7 december. Mocht HP de rechtszaak verliezen staat het bedrijf ook een schadevergoeding te wachten.