Netwerk Belgacom snel voor concurrentie open


Het eigen netwerk dat Belgacom voor het aanbieden van digitale televisie gebruikt moet binnen zes maanden opengesteld worden voor het aanbieden van tv-pakketten van concurrerende aanbieders.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat de Belgische regulator voor de postdiensten en telecommunicatie BIPT deze beslissing heeft genomen. Het is een direct gevolg van een vorig jaar in BelgiŽ genomen besluit om Belgische kabelnetten open te breken. Ondanks dat Belgacom digitale televisie via DSL-technieken aanbiedt, is besloten dat ook Belgacom haar netwerk moet openstellen voor andere tv-aanbieders.

Belgacom werkte mee aan besluit
Belgacom heeft actief samengewerkt met BIPT om tot het nu genomen besluit te komen. De condities waaronder Belgacom het netwerk openstelt, is hierbij een belangrijk gesprekspunt geweest. Daarbij aanvaardde BIPT een alternatief voorstel van Belgacom. Al eerder werd het internet en telefonie gedeelte op het DSL-netwerk voor concurrentie opengesteld. Nu ook het tv-gedeelte wordt opengesteld kunnen providers op het Belgacom DSL-netwerk nu volwaardige multiplay-pakketten gaan aanbieden.


Zes maanden de tijd
BIPT heeft Belgacom uiterlijk zes maanden de tijd gegeven om concurrentie met digitale televisie op het eigen netwerk voor andere aanbieders mogelijk te maken. Luc Hindryck Ė voorzitter van de raad van het BIPT Ė is tegenover Het Laatste Nieuws verheugd: "Met de steeds stijgende opkomst van multiple-playproducten op de telecommarkt hebben alternatieve operatoren die geen televisieaanbod hebben, moeite om te concurreren. Dit besluit geeft hen de kans om volwaardige multiplay-pakketten op de markt te brengen. Thans zullen meer spelers met elkaar kunnen concurreren en zullen consumenten volop de voordelen hiervan kunnen genieten."


Geschreven door: Jarco Kriek