MariŽlle Tweebeeke heeft de Sonja Barend Award 2012 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar Nieuwsuur-gesprek met drie vertegenwoordigers van het controversiŽle RTL 4-programma 24 uur: Tussen leven en dood. Dat was dinsdag te zien in De Wereld Draait Door. Tweebeeke kreeg de prijs in de VARA-talkshow uit handen van Sonja Barend. ďUitstekend voorbereid en zeer scherp. De heren vallen op genadeloze wijze door de mand. Hulde, hulde!ď, luidt het rapport van de vakjury.

Het Nieuwsuur-interview van 23 februari behandelde de controverse rond de RTL 4-realityserie, waarvoor cameraís zichtbaar en onzichtbaar meedraaiden op de praktijk van de spoedeisende hulp van het VUmc in Amsterdam. Na ťťn aflevering ging de serie van de buis wegens privacy-kritiek.

Tweebeeke sprak met VUmc-bestuursvoorzitter Elmer Mulder, Hoofd Spoedeisende Hulp Jaap Bonjer en producent Reinout Oerlemans. ďHet was een meer dan knappe prestatie van MariŽlle Tweebeeke om Ė live! Ė overeind te blijven tegenover drie mannen die wilden wegmoffelen wat niet goed te praten vielď, vindt de jury.

De journaliste viel het trio onder meer aan op het feit dat het Eyeworks-team witte jassen droeg. ďHet is de spoedeisende hulp. Je kunt er dus in allerlei heel nare manieren binnenkomen. En dan moet ik zien dat op zoín witte jas ďEyeworksĒ staat? En dan word ik ook nog even in die situatie gevraagd of ik mee wil werken?ď, vroeg ze.

De vakjury, bestaande uit zoín 25 interviewers en mediajournalisten, koos dit gesprek boven elf andere interviews uit de longlist. ďZeldzame ontmaskering van een gezagsdragerď, vond een jurylid.

De VARAgids organiseerde de prijs voor de vierde keer. Eerder wonnen Matthijs van Nieuwkerk, Clairy Polak en Twan Huys.