Meer Microsoft-hardware: cloudstorage-appliance

Microsoft komt met storage-appliances die aansluiten op clouds. Het koopt hiervoor een fabrikant op, net nadat ceo Steve Ballmer heeft gesteld dat Microsoft een hardware- en cloudbedrijf is.

Microsoft koopt StorSimple dat taakgerichte opslagapparatuur levert die aanhaken op cloud. Deze zogeheten cloud-integrated storage (CiS) appliances bieden bedrijven eigen, lokale opslag die aanhaakt op cloudsystemen. De nieuwe eigenaar stelt dat deze overname de visie van het Cloud OS (Windows Server 2013) vooruit helpt ťn dat het hiermee klanten bedient om hybride cloud-modellen efficiŽnt te omarmen.

Lokaal + cloud
Opslag van data in de cloud moet volgens Microsoft namelijk wel aansluiten op huidige it-investeringen van bedrijven. De hardware van StorSimple biedt een manier om lokale opslag naadloos te koppelen aan cloudstorage, met intelligente automatisering en beheer van die opslag, stelt topman Michael Park van Microsofts divisie voor servers en tools. Tot op heden is die bedrijfstak alleen voor serversoftware.

StorSimple combineert databeheermogelijkheden voor hoofdopslag, back-up, archivering, rampenherstel (disaster recovery) en integreert die met opslag in de cloud. Daarbij kunnen de appliances ook tussentijdse 'opnames' (snapshots) maken om productiedata veilig te stellen. Back-up en herstel kan vanaf eigen storage, in privť-clouds, of van publieke clouds.

Eigen hardware
Het nu voor een onbekend bedrag gekochte bedrijf is drieŽnhalf jaar oud, weet Computerworld.com, en heeft zijn eerste producten afgelopen lente uitgebracht. Microsoft pleegt deze overname krap een week nadat ceo Steve Ballmer aan aandeelhouders heeft geschreven dat eigen hardware en cloud de toekomst is voor de softwarereus.

Microsoft en StorSimple zetten de voordelen van de overname uiteen in deze Silverlight-video: