Mozilla wil zijn browser Firefox socialer maken. Vanaf versie 17, die deze week is uitgerold, heeft het bedrijf een speciale Social API voor ontwikkelaars ter beschikking gesteld.

In de huidige bčtaversie van Firefox 17 is er nog weinig van te zien, maar er komt een zogenoemde Social Sidebar, die toegang biedt tot allerlei sociale diensten, waaronder Facebook Messaging.

Dat idee is niet nieuw. Flock integreerde al eerder sociale media in zijn browser, die op de open sourcecode van Mozilla was gebaseerd. Flock heeft de ontwikkeling van zijn browser echter stopgezet. Google Chrome kent nog wel sociale toevoegingen.

De API voor Firefox wordt binnenkort getest en al binnen enkele weken moeten de resultaten te zien zijn, aldus Mozilla.

Gary Kovacs, CEO van Mozilla Corporation, noemde Social API gisteren op het Web Summit-congres in Dublin als een van de belangrijkste ontwikkelingen voor zijn organisatie.

Kovacs maakte zich in Dublin wederom kwaad over de zogenoemde Windows RT-omgeving voor tablets. Er is inmiddels een vroege versie van Firefox voor Windows 8 verschenen, maar Windows 8-tablets die draaien onder ARM processoren leggen ontwikkelaars zoals Mozilla forse beperkingen op. De browser zal als gevolg daarvan trager zijn dan Microsofts eigen Internet Explorer.

Mozilla heeft voor ontwikkelaars gisteren Firefox For Android Marketplace geopend, vergelijkbaar met Googles Web Store for Chrome. Dat ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe (mobiele) Firefox versie Aurora voor Android. Ontwikkelaars kunnen in de marktplaats hun webapps tonen.