Microsoft geeft bij de presentatie van de kwartaalcijfers weinig zicht op zijn online prestaties. Nog steeds moet blijken of de miljarden voor Skype, Yammer en Nokia renderen.

Gisterenavond presenteerde Microsoft de cijfers over het net afgesloten kwartaal. Daar zaten weinig verrassingen in: omzet stabiel op 17,4 miljard dollar, nettowinst van 4,5 miljard (-19%) en 2,9 miljard dividend voor aandeelhouders.

In de toelichting op de cijfers is het bedrijf weinig spraakzaam over zijn online prestaties. De resultaten van Windows Live, de tak waar online consumentendiensten als Skydrive en MSN onder vallen, vallen onder het algemene kopje ‘Windows’.

De investeringen in Skype, Yammer en Nokia leidden ertoe, dat de kosten om omzet te maken met tien procent stegen. Hoeveel die investeringen opleveren, blijft echter ongewis. Skype en Yammer bestaan nog als losse producten, maar Microsoft integreert ze ook in zijn eigen software.

Nokia is boven alles een vehikel voor Microsoft om zijn Windows Phone-software massaal op te markt te brengen, al lukt dat vooralsnog slecht.

Met Search & Advertising wordt enige progressie vertoond. De omzet uit internetreclame steeg in een jaar tijd met negen procent tot 697 miljoen dollar. Ter vergelijking: in dezelfde periode steeg de omzet van Google met 45 procent tot 14,1 miljard dollar.

Microsoft is voor ‘search advertising’ afhankelijk van zijn distributiedeal met Yahoo. Microsoft levert de engine achter de tekstreclames bij Yahoos zoekmachine en, natuurlijk, bij Bing.com. Bing claimt een Amerikaans marktaandeel van vijftien procent.

Komende maanden zijn een spannende periode voor Microsoft. Met de lancering van de nieuwe versie van Windows voor pc’s, tablets en mobieltjes moet duidelijk worden wat Microsofts marktpositie is in een omgeving waarin het computergebruik steeds ambulanter wordt. Zeker op het mobiele terrein heeft Microsoft nog veel te bewijzen.

Een kwart van de kwartaalomzet van 17,4 miljard dollar is afkomstig uit Windowsproducten, een kwart uit zakelijke software en een kwart uit servergerelateerde handel.