Megaupload wordt Mega

De oprichters van Megaupload mogen dan wel gearresteerd zijn en een tijdje in de cel hebben doorgebracht, ze hebben niet de intentie om te stoppen met hun downloadsite. Ze willen dit jaar nog met een nieuwe website komen die het concept van Megaupload deelt.

Begin dit jaar werd de populaire downloadsite Megaupload door de FBI uit de lucht gehaald. Volgens copyrighthouders heeft de site zo’n half miljard dollar schade toegebracht doordat het gebruikers toeliet om auteursrechtelijk beschermd materiaal te verspreiden. Oprichter Kim Dotcom en zijn partners zouden met de site maar liefst $175 miljoen verdiend hebben. Dotcom werd op 27 juni onder huisarrest geplaatst.

Dit is echter niet het einde van Megaupload. De oprichters willen verder onder de naam Mega en hebben het originele concept van Megaupload iets aangepast. Mega zal, net als zijn voorganger, een platform worden om bestanden te uploaden en te delen in de cloud. Wie toegang krijgt tot de bestanden is echter de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf.

Mega niet verantwoordelijk

De bestanden worden versleuteld en alleen de gebruiker krijgt de code om deze te ontsleutelen. Omdat de sleutel niet door Mega beheerd wordt, kunnen de beheerders niet zien welke bestanden geüpload worden en zijn zij volgens Dotcom’s juristen hier niet verantwoordelijk voor. Ook wanneer de autoriteiten de servers in beslag nemen, zal toegang tot de bestanden haast onmogelijk zijn.

Mega wordt niet voor illegaal downloaden

Dotcom dringt erop aan dat Mega niet een middelvinger richting Hollywood is. Er zijn al regels voor gebruikers die zich niet aan de copyrightwet houden. Wanneer gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal verspreidt op andere websites, met daarbij de sleutel, kunnen copyrighthouders deze bestanden van de servers verwijderen. Daarbij moeten zij wel accepteren dat zij de beheerders van de site niet aansprakelijk stellen.

[Via: Wired.com]