Spaanse TVE uit de lucht doordat Iran BBC Arabic wil storen

Televisie kijkers ondervinden ook dit weekeinde grootschalige storingen in de ontvangst van de Spaanse zenders van RTVE. Oorzaak is dat Iran de zenders van BBC Arabic probeert te storen.

Nadat Eutelsat de Iraanse publieke zenders van de satelliet moest halen op last van Europese autoriteiten, begon het storen, het zogeheten jammen, in extreme vorm. Het doet denken aan tijden uit DDR republiek waarbij men toen expres uitzond op frequenties van West-Duitse zenders om ontvangst van zenders uit het 'vrije westen' onmogelijk te maken.


Acties Iran steeds problematischer
Totaal TV berichtte eerder al over de ontstane problemen die onder meer Disney Channel en Eurosport troffen en Deutsche Welle zelfs wederom noopte om naar een Astra satelliet uit te wijken. Alle programma's van de Spaanse publieke omroep RTVE zijn nu ook zwaar getroffen. Het gaat om TVE Internacional, Canal 24 Horas, Radio Exterior, Radio Nacional 1, Radio Clásica, RNE Radio 3, Radio 4 Catalunya en Radio 5 Todo Noticias.


TVE niet doelwit, wel de BBC
Het feit dat Iran uit alle macht probeert om de transponder met onder meer BBC Arabic (TV) en BBC Persian (radio) onder meer te storen, om zo ontvangst in eigen land onmogelijk te maken, treft daarmee ook iedere kijker die in Europa, dus ook via Telenet, UPC, Ziggo enzovoorts, de Spaanse zender(s) bekijkt of beluistert. De storingen zijn onregelmatig en worden door zogeheten Satellite Jamming veroorzaakt.. Ironisch genoeg wordt op dezelfde transponder ook het betaalpakket met sexzenders van Satisfaction tv hiermee gestoord.

Geschreven door: Jan-Hein Visser