De techniek achter het Philipsbedrijf moet simpeler en efficiënter. Daarom stapt het bedrijf over naar cloudsystemen, mede als onderdeel van een groot kostenbesparingsprogramma.

Daaraan hintte Philips bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers vanochtend. Het bedrijf voert een reorganisatie door, onder de naam Accelerate, om vetrandjes ter waarde van 1,1 miljard euro bij het bedrijf weg te snijden.

Afscheid van oude (lokale) IT-systemen en de overstap naar cloudsystemen moeten ertoe leiden dat de IT-kosten met een kwart afnemen. Het doel is om deze kosten onder de drie procent van de omzet te krijgen. Het is niet duidelijk of en met welke clouds Philips op dit moment technische proeven houdt.

Opvallend is dat direct sales, of e-commerce, niet expliciet staat genoemd in Philips’ plannen. Het bedrijf exploiteert nog steeds elf webshops, maar aan de resultaten van die kanalen wordt nooit gerefereerd in de kwartaalcijfers.

Vanochtend werd duidelijk dat Philips in een economisch uitdagende tijd goede resultaten heeft geboekt. De omzet steeg met vijf procent tot 6,1 miljard euro, het bedrijfsresultaat nam met 7,3 procent toe tot 450 miljoen en de nettowinst ging van 76 miljoen naar 170 miljoen euro.

Europa is de enige regio waar Philips krimp zag, een omzetdaling met twee procent. In de VS was twee procent de stijging en in Azië groeide het Nederlandse concern met tien procent.

Uit het kwartaalverslag vanochtend werd weer duidelijk dat Philips geen bedrijf meer is in consumentenelektronica. Het haalt namelijk 41 procent van zijn handel uit Healthcare, 34 procent uit Lighting en – maar – een kwart uit Consumer Lifestyle. Tot dat laatste segment behoren de consumentenelektronica.

Philips’ topman Frans van Houten zegt dat hij komende jaren zijn assortiment in het segment Consumer Lifestyle wil aanpassen. Het moet nog blijken welke kant zijn gedachten opgaan.