(update)TVE uit de lucht doordat SyriŽ BBC Arabic wil storen

Televisiekijkers ondervinden grootschalige storingen in de ontvangst van de Spaanse zenders van RTVE. Oorzaak is dat vermoedelijk SyriŽ de zenders van BBC Arabic probeert te storen.

Nadat Eutelsat de Iraanse publieke zenders van de satelliet moest halen op last van Europese autoriteiten, begon het storen, het zogeheten jammen, in extreme vorm. Totaal TV berichtte eerder al over de ontstane problemen die onder meer Disney Channel en Eurosport troffen en Deutsche Welle zelfs wederom noopte om naar een Astra satelliet uit te wijken. Alle programma's van de Spaanse publieke omroep RTVE zijn nu ook zwaar getroffen, maar daarbij lijkt het te gaan om SyriŽ dat dit doet. Het gaat om TVE Internacional, Canal 24 Horas, Radio Exterior, Radio Nacional 1, Radio ClŠsica, RNE Radio 3, Radio 4 Catalunya en Radio 5 Todo Noticias.


TVE niet doelwit, wel de BBC
Het feit dat SyriŽ uit alle macht probeert om de transponder met onder meer BBC Arabic (TV) en BBC Persian (radio) te storen, om zo ontvangst in eigen land onmogelijk te maken, treft daarmee ook iedere kijker die in Europa, dus ook via Telenet, UPC, Ziggo enzovoorts, de Spaanse zender(s) bekijkt of beluistert. De storingen zijn onregelmatig en worden door het zogenoemde Satellite jamming veroorzaakt. De BBC heeft zelf het vermoeden uitgesproken dat het in dit geval om een actie vanuit SyriŽ gaat, omdat dit land vooral de Arabischtalige berichtgeving van BBC Arabic een doorn in het oog is. In SyriŽ woedt al een tijd een oorlog tussen het heersende regime en hun tegenstanders. Het conflict wordt onder meer vanuit Libanon en Iran ook beÔnvloed.

Geschreven door: Jan-Hein Visser