BBC-chef weg om reportage kindermisbruik Savile

Een chef van het BBC-programma Newsnight heeft zich voorlopig teruggetrokken vanwege zijn beslissing een reportage van Newsnight over Jimmy Savile, de beroemde Britse presentator van onder andere kinderprogramma's die vorig jaar overleed, niet uit te zenden. Het item van Newsnight, dat gepland stond voor december 2011, zou gaan over het kindermisbruik begaan door Savile.

Volgens de Britse politie heeft hij door de jaren heen mogelijk tweehonderd kinderen misbruikt. Rippon publiceerde 2 oktober een blogpost waarin hij beschreef waarom hij had besloten de reportage niet uit te zenden. Volgens de BBC was deze uitleg echter 'in sommige opzichten onnauwkeurig of onvolledig'.


Het actualiteitenprogramma Panorama, ook van de BBC, zendt maandagavond een aflevering uit waarin wordt gezegd dat Rippon onder grote druk stond van zijn bazen bij de BBC om de reportage van de buis te houden. "Dit is het ergste schandaal dat ik me kan herinneren in mijn vijftig jaar bij de BBC", zegt BBC-journalist John Simpson in Panorama.


Newsnight-redacteur Liz MacKean sprak met enkele slachtoffers van Savile en ook de politie, schrijft The Daily Mail. Toen zij haar bazen bij Newsnight vertelde dat de Britse justitie had besloten Savile niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs, besloot Rippon de hele reportage te schrappen. MacKean zegt maandagavond in Panorama ervan overtuigd te zijn dat Rippon de reportage schrapte vanwege druk van hogerhand binnen de BBC.


"Het verhaal dat wij onderzochten was klip en klaar", zei MacKean tegen The Daily Mail. "Het ging over het feit dat Jimmy Savile een pedofiel was die zijn status als fondsenwerver en tv-presentator gebruikte om toegang te krijgen tot plekken waar hij jonge meisjes kon misbruiken." [Novum/AP/Radio.NL]