In het tweede kwartaal van 2012 zijn wereldwijd 25,5 miljoen tablets verscheept, een stijging van 92 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit een telling van Futuresource Consulting.

Tablets worden vooral gekocht door consumenten. Zakelijk gebruik vertegenwoordigt zoín elf procent van de markt.

De VS lopen voorop in tabletverkoop met bijna negentig miljoen verkochte exemplaren dit jaar. Europa loopt iets achter met 43 miljoen stuks.

Opvallend is dat landen als BraziliŽ, India en vooral Rusland de tablet zeer snel oppikken. Daarbij is Apple favoriet, met een aandeel van 66 procent. De verwachting is dat Android en Windows terrein gaan winnen.

Futuresource tekent op 124 miljoen verscheepte exemplaren voor heel 2012 en de stijging gaat door, aangezien er meerdere tablets binnen huishoudens gebruikt zullen worden. Daarbij lijken vooral kleinere formaten de voorkeur te hebben.

Vanavond lanceert Apple zijn iPad mini, met prijzen die volgens de jongste geruchten beginnen vanaf 329 euro. Tijdens het evenement zal de nadruk volgens diverse bronnen vooral liggen op onderwijs. Apple zou ook een nieuwe versie van iBooks lanceren.

Eind deze week is in verschillende landen Microsoft Surface verkrijgbaar.