Zuid-Afrikaanse fotograaf Alfred Kumalo overleden


In een ziekenhuis in Johannesburg is zondag de Zuid-Afrikaanse fotograaf Alfred Kumalo overleden. Kumalo verwierf bekendheid met zijn fotoreportages over de wreedheden van de apartheid en de opkomst van Nelson Mandela. Kumalo overleed aan nierfalen. Hij was 82 jaar.

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) omschreef hem als een 'zeldzaam en invloedrijk talent dat van cruciaal belang was voor maatschappelijke bewustwording en het tonen van de wreedheid van het apartheidsregime'. Oud-president Thabo Mbeki noemde Kumalo 'een van Zuid-Afrika's meest eminente historici' vanwege diens werk.


Het bekendste werk van Kumalo zijn waarschijnlijk de foto's van Nelson en Winnie Mandela als jong stel. Later fotografeerde hij veel historische momenten waarin Mandela een rol speelde, zei het Nelson Mandela Herdenkingscentrum.


Kumalo begon als fotograaf in 1951 en viel op door zijn werk voor het tijdschrift Drum, waarin het leven van de zwarte Zuid-Afrikaan werd vastgelegd op een moment dat de zwarte cultuur door de apartheid steeds verder onder druk stond. Later fotografeerde hij het Rivonia-proces, dat resulteerde in de levenslange gevangenisstraf voor Mandela. In 1994 was Kumalo aanwezig bij de beŽdiging van Mandela als de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.


Pas geleden richtte Kumalo nog een fotografieschool voor arme kinderen op in Soweto, waar hij in de loop der jaren enkele van zijn beste foto's maakte. In Soweto is ook een aan hem gewijd museum gevestigd. [Novum/AP/Radio.NL]