BBC stopt met teletekst maar NOS gaat door


De Engelse teletekst-dienst Ceefax is verleden tijd. Op 23 oktober werd trok de BBC definitieve de stekker uit de analoge tv-nieuwsvoorziening. Het is tevens het einde van analoge televisie in het Verenigd Koninkrijk.

De analoge nieuwsdienst heeft in de digitale variant van Ceefax een opvolger gekregen. De Freeview-ontvanger die nodig is voor het bekijken van digitale ether televisie in het Verenigd Koninkrijk kan op het internet worden aangesloten. Via een druk op de rode toets op de afstandsbediening kan men op deze manier van nieuws via het tv-toestel voorzien worden.

Bijna veertig jaar trouwe dienst
Ceefax werd door de BBC in 1974 geďntroduceerd. Het was de eerste teletekst-dienst in Europa. Omdat internet zijn intrede op consumentenniveau in de samenleving nog niet gemaakt had, was het de enige manier om op elke moment van de dag het laatste nieuws – waaronder ook sportnieuws en weersverwachting – tot zich te kunnen nemen. Oudere Britten namen gisteren – onder meer via sociale media – soms weemoedig afscheid van Ceefax.


NOS blijft met Teletekst doorgaan
De NOS startte eind jaren ’70 met de soortgelijke televisienieuwsdienst Teletekst. De NOS heeft geen plannen om in Nederland met Teletekst te stoppen. In het laatste onderzoek naar de populariteit van Teletekst uit 2010 bleek dat ongeveer vijf miljoen Nederlanders Teletekst dagelijks gebruikt.


Geschreven door: Jarco Kriek