Indrukwekkende documentaire Lance Armstrong in VRT Panorama


De indrukwekkende documentaire The World According To Lance van de Amerikaanse tv-zender ABC is onder de naam Het Systeem Armstrong in het VRT-programma Panorama te bekijken.

Deze week viel wielrenner Lance Armstrong volledig van zijn wielersokkel toen de wereldwielerbond UCI hem al zijn overwinningen afnam en hem levenslang wegens dopinggebruik schorste. Een vernietigend onderzoek en daaruit opgemaakt rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA was de aanleiding.

Alle bewijslast op een rij
Het systeem Armstrong zet de bewijslast tegen de zevenvoudige Tour-winnaar bijzonder overtuigend op een rijtje. Mensen uit zijn entourage spreken openlijk voor de camera over het jarenlange systematisch dopinggebruik. Alles komt in de documentaire aan de orde, Armstrongs ontslag aan het hoofd van zijn eigen stichting Livestrong; zijn grootste sponsor die hem verlaat; het lijvige rapport dat het Amerikaanse dopingagentschap USADA op tafel gooide: na jarenlange beschuldigingen en verdachtmakingen over en weer lijkt niemand er nu nog omheen te kunnen dat Armstrong niet clean reed. Meer nog: samen met ploegleider Bruyneel zette hij blijkbaar het meest professionele systeem van dopinggebruik op dat de wielersport ooit heeft gekend.


Profetische woorden
Ook de getuigenis onder ede van Armstrong in 2005 komt aan de orde. Hierin zegt hij: "Als je positief test, word je ontslagen, dat staat buiten kijf. Niet alleen uit het team maar er zijn talrijke contracten die dan zouden ophouden. En de hoop die ik aan kankerpatiŽnten geef. Al wat ik buiten het fietsen doe, zou allemaal weg zijn. Denk niet dat ik dat niet begrijp. Het gaat mij niet om het geld, maar om de hoop die mensen over de jaren in mij hebben gevonden. Dat zou allemaal weg zijn! Dus volgens een contract ontslagen worden omdat je positief test, is niets in vergelijking met de steun te verliezen van miljoenen mensen."


Uitzendtijden VRT Panorama
Het Systeem Armstrong is in Panorama op donderdag 25 oktober vanaf 22.10 uur op de VRT-zender Canvas te bekijken. Een herhaling van het programma wordt op zondag 28 oktober om 18.00 uur uitgezonden.


Geschreven door: Jarco Kriek