Het aantal mobiele kopers dat online met een smartphone of tablet koopt, is verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden. In de eerste helft van 2012 bestelden 1,5 miljoen consumenten een product of dienst op internet met een mobiel apparaat. In de eerst helft van 2011 waren dit er nog 740.000. Dit blijkt uit de M-commerce Monitor 2012-1, het halfjaarlijkse onderzoek naar mobiele online aankopen van Blauw Research en Thuiswinkel.org.

De markt voor mobiele bestellingen blijft volgens het onderzoek erg hard doorgroeien. In de eerste helft van 2012 plaatsten consumenten gemiddeld 3,3 orders met een mobiel apparaat. Het ging daarbij vooral om kleine bestellingen; vier op de tien mobiele kopers kochten apps of mobiele software.

Muziek en downloads staan op de tweede plaats in de top 5 van mobiele segmenten (twaalf procent). Mobiel kopen beperkt zich echter niet tot de kleine bestellingen, ook kleding en schoenen worden steeds vaker met smartphone of tablet aangeschaft (tien). Daarnaast staan tickets (negen) en boeken, tijdschriften, kranten (negen) in de top-5 van segmenten die mobiel via internet worden gekocht.

Het gebruik van mobiele apparaten is ook sterk in ontwikkeling. De meeste mobiele kopers bestellen vooral met hun smartphone. Bijna één derde van de mobiele kopers bestelt vooral met de tablet. Dit aandeel zal in de komende periode hard gaan groeien.

Het merendeel van de consumenten heeft de laatste keer thuis een mobiele bestelling geplaatst met een smartphone of tablet. Het aandeel kopers dat de laatste aankoop onderweg deed, is echter sterk gestegen, namelijk van vijf naar vijftien procent.

De verwachting is dat de markt voor m-commerce in 2012 sterk blijft groeien. In 2012 zal het totale aantal mobiele kopers doorgroeien naar twee miljoen.