Niertransplantatie live uitgezonden op Ned1

Omroep Max vraagt aandacht voor nierdonatie. Na een openhartoperatie en een wakkere hersenoperatie brengt Max op 31 oktober live een niertransplantatie op televisie. Bijzonder aan deze operatie is dat de patiŽnt een nieuwe nier krijgt van een levende donor. De levende donor is een goede vriendin van de patiŽnt en staat geheel belangeloos ťťn van haar nieren af.

Vanuit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wordt deze operatie live in beeld gebracht. De operatie wordt uitgevoerd door vaat- en transplantatiechirurg dr. Mirza Idu en zijn team.


In 2011 ondergingen in Nederland 860 mensen een niertransplantatie. Daarbij werd bij 440 operaties gebruik gemaakt van een levende donor. Presentator Charles Groenhuijsen: ďFantastisch om te zien dat mensen bereid zijn tot zoín speciale gift.Ē


Tijdens de live uitzending is te zien hoe de donornier getransplanteerd wordt in het lichaam van de patiŽnt. Charles Groenhuijsen zal samen met internist-nefroloog dr. Frederike Bemelman en hoogleraar Vaat- en Transplantatiechirurgie prof. dr. Dink Legemate en andere deskundigen gedurende anderhalf uur toelichting geven op de aandoening en de operatie zelf.


Om de betrokkenheid te vergroten, is de interactie met de kijkers ook een belangrijk aspect van Operatie Live. Tijdens de uitzending op woensdag 31 oktober om 21.25 uur op Ned1 kunnen de kijkers via Twitter en de website vragen stellen aan de chirurgen en aanwezige deskundigen. [Radio.NL]