Nederlandse steden hebben de smaak te pakken. Om toeristen te trekken moet je tegenwoordig op zijn minst gratis WiFi kunnen aanbieden.

Breda wil zijn plannen om Wifi in de binnenstad aan te bieden, versnellen. Eerst was het wethouder Alfred Arbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling die in mei van dit jaar het idee opperde, nu is ook de D66-fractie enthousiast om. Tot nu toe waren de hoge aanlegkosten de belangrijkste belemmering.

Ook de gemeente Alkmaar ontwikkelt plannen voor een gratis WiFi-netwerk in de binnenstad. De kabelaar gaat zenders plaatsten in de straatkasten. Er wordt al gedacht over een Alkmaar City WiFi netwerk, dat gratis is voor bezoekers van de stad. Ook zouden winkeliers of winkeliersverenigingen het netwerk kunnen gebruiken voor reclame en aanbiedingen. De gemeente overweegt ook om de aansturing van verkeerslichten, parkeermeters en andere apparatuur te laten lopen via WiFi.

Ook Nijmegen krijgt binnen afzienbare tijd gratis draadloos internet. Niet alleen in het stadscentrum, ook alle bussen van Breng zijn vanaf half december voorzien van gratis internet. De draadloze routers maken gebruik van het netwerk van T-Mobile.

Het gratis WiFi-netwerk in de Enschedese binnenstad moet in de tweede week van december gedeeltelijk operationeel zijn. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de komst van Radio 3FMs Glazen Huis op 18 december. Gratis internet is een belangrijke publiekstrekker voor de stad, aldus wethouder Hans van Agteren.

Het is niet meer dan een greep uit de vele steden die overwegen gratis internet aan te bieden. Ze doen het vooral om toeristen te lokken. Gratis draadloos internet is in hun ogen onmisbaar bij city marketing.

Daar staat tegenover dat de meeste projecten op dit gebied tot nu toe zijn gesneuveld door het ontbreken van een goed bedrijfsmodel. Plannen voor gratis internet in Amsterdam en Zoetermeer zijn nooit van de grond gekomen. De Stichting Draadloos Groningen, die de complete stad van Wifi wilde voorzien, heeft in 2010 het contract met leverancier Unwired moeten opzeggen.

Een van de weinige successen tot nu toie is Rotterdam Draadloos. De gemeente zorgt voor het WiFi-netwerk en de bedrijven en organisaties kunnen de toepassingen testen volgens een groothandelsmodel. Rotterdam ziet het praktisch: Met een stadsdekkend draadloos netwerk hoeft apparatuur niet meer met kabels te worden aangesloten. Graafwerkzaamheden zijn dan steeds minder nodig. Personeel van bedrijven en diensten kan op straat en in de auto overal gegevens uitwisselen. Bezoekers aan de stad kunnen overal over een veelheid aan informatie beschikken over de stad (restaurants, geldautomaten, openbaar vervoer, parkeerplaatsen met vrije plaatsen, apotheek, musea, gemeentehuis).