Luttele dagen voor de lancering van Windows 8 wordt een groot aantal apps voor de zogenoemde Metro-omgeving vrijgegeven: van NOS tot de Nederlandse dagbladen, van Skype tot Google.

Tot voor enkele weken terug was het aanbod nog mager te noemen, maar deze week duiken in de appstore voor Windows 8 steeds meer interessante applicaties op. De Metro-omgeving is bedoeld voor tablets en notebooks met aanraakscherm. In totaal zijn er nu al meer dan 7000 apps.

Microsoft zelf brengt morgen een Windows 8 app voor Skype uit die ook videogesprekken ondersteunt. Google lanceerde deze week zijn eigen zoekapp. Of er nog meer Google apps komen is niet bekend.

De meeste Nederlandse dagbladen Trouw, Volkskrant en NRC hebben nieuwsapps voor Windows 8 ontwikkeld, maar omroepen zijn nog nauwelijks vertegenwoordigd. Ook niet RTLs Buienradar.

Deze week werd wel de NOS-app aangekondigd. De app kan volledig worden gepersonaliseerd. Ook kunnen losse video-items, de laatste nieuwsuitzendingen en de digitale themakanalen Journaal 24 en Politiek 24 worden bekeken.

Het merendeel van de apps is gratis, betaalde apps kosten gemiddeld rond de twee euro, met uitschieters naar tien euro.

Microsoft lanceert Windows 8 later vandaag in New York via een webcast.