Vrouwen trappen eerder in reclames dan mannen

Zowel adverteerders als consumenten zijn van mening dat advertenties meer invloed hebben op vrouwen dan op mannen. Dat is één van de conclusies die onafhankelijk onderzoeksbureau Edelman Berland heeft getrokken op basis van een onderzoek over online advertenties.

Slechts een klein deel van de consumenten denkt positief over online reclame. De meerderheid vindt deze vorm van reclame irritant, afleidend en ‘all over the place’. Zo’n 16% noemt online reclame eng en 6% noemt het zelfs kwaadaardig. Adverteerders zelf zijn positiever over de reclame en 22% durft het zelfs slim te noemen.

Consumenten vinden dat advertenties een uniek verhaal moeten vertellen en niet alleen moeten proberen te verkopen. Daarnaast hechten zij veel waarde aan productrecensies. Iets meer dan de helft vindt de meeste marketing zelfs grote onzin. Toch heeft 31% van de consumenten aangegeven dat zij het leuk vinden om advertenties te bekijken of te lezen.

Meerderheid wil ‘disliken’

Het onderzoek keek ook naar het effect van een ‘like’ op producten. Wanneer een product geliked wordt door een vriend, zegt 29% dit product te gaan bekijken, maar slechts 2% overweegt dit product ook te kopen. Facebook weigert er aan toe te geven, maar ook in dit onderzoek blijkt dat de meerderheid (53%) van de sociale media gebruikers een ‘dislike’-knop wil zien, naast de gebruikelijke ‘like’ of ‘favorite’.

[Via: Adobe]