Instituut Beeld en Geluid wil oude Videobanden inzamelen

Op Nederlandse zolders liggen ontelbare VHS-videobanden al dan niet onder dikke lagen stof. Het Nederlands Inistituut voor beeld en geluid hoopt dat deze bewaard kunnen worden.

Oude videofilms die bij particulieren liggen kunnen van onschatbare ware zijn. Het Zeeuwse programma Terugkieke bij Omroep Zeeland wordt er bijvoorbeeld helemaal mee samengesteld. Wie denkt oude bijzondere videobanden te hebben kan deze zaterdag 27 oktober ook nog in Venlo inleveren bij het Limburgs Museum.


Amateurfilm Platform
Het Beeld en Geluid-project Amateurfilm Platform wil audiovisueel erfgoed voor toekomstige generaties veilig stellen. Het gaat bijvoorbeeld om video's van sportwedstrijden, huwelijksfeesten, diploma-uitreikingen, krakersrellen, dance-events, verjaardagen, begrafenissen en kermissen, en dan die tussen 1980 en 2005 plaatsvonden. Samen met drie regionale archieven digitaliseert en archiveert het project amateurfilms op duurzame wijze, voorziet deze van uitleg en context en zorgt dat ze toegankelijk worden.


Videobanden vergaan snel
In februari 2013 wordt vervolgens een online platform gelanceerd waarop de bestaande én nieuwe amateurfilmcollecties toegankelijk zullen zijn voor iedereen. Ook kunnen mensen daar alsnog hun video's uploaden om zo de persoonlijke mediageschiedenis van Nederland vast te leggen. In audiovisuele archieven zijn voornamelijk amateurfilmcollecties te vinden die zijn vastgelegd op smalfilm, zoals 8mm en 16 mm maar video ontbreekt vaak nog terwijl juist deze drager zeer gevoelig is voor verval. Als dat alles verloren gaat zou het volgens Beeld en Geluid betekenen dat een kwart eeuw tijdsbeeld van onze geschiedenis niet zichtbaar zal zijn voor toekomstige generaties.

Geschreven door: Jan-Hein Visser