Discussie NPO rondom VPRO Tegenlicht

Er is een flinke discussie ontstaan over kwaliteit versus kijkcijfers tussen de publieke omroep, de VPRO makers van het actuele programma Tegenlicht en de politiek.

De conclusie dat het VPRO-programma Tegenlicht voor eind oktober meer kijkers moet trekken om te voorkomen dat het naar de late avond wordt verbannen, is "te snel getrokken” aldus minister Van Bijsterveldt van Media in antwoord op Kamervragen van SP’er Jasper van Dijk deze week.


Alleen kijkcijfers tellen
De zendercoördinator zou het VPRO-documentaireprogramma naar de late avond willen verbannen als het marktaandeel niet zou zijn gestegen van 3,6 naar 5 procent. Van Bijsterveldt heeft over de kwestie contact gezocht met de publieke omroep en de omroep heeft haar laten weten nog in overleg te zijn met de VPRO over Tegenlicht omdat naar allerlei aspecten wordt gekeken. Eindredacteur van Tegenlicht Frank Wiering zei eerder dat zijn redactie met het maken van het programma stopt als het naar de late avond wordt verbannen, maar ook het zeker ook proberen toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Geschreven door: Jan-Hein Visser