Powned mocht Buma/Stemra-bestuurder corrupt noemen

Powned mocht voormalig Buma/Stemra-bestuurder Jochem Gerrits 'corrupt' noemen. Tot dat oordeel kwam de Amsterdamse rechtbank donderdag, zo schrijft Powned op haar website. Jochem Gerrits had een civiele zaak aangespannen naar aanleiding van een Pownews uitzending van november 2012.

In de uitzending van Powned werd Jochem Gerrits beschuldigd van het aannemen van geld van artiesten die hij in ruil daarvoor hielp uitgavenrechten los te peuteren bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Jochem Gerrits spande daarna een zaak aan tegen Powned bij de Raad voor de Journalistiek en de rechtbank. Vervolgens eiste Jochem Gerrits een rectificatie en verwijdering van alle berichten over hemzelf.


De rechtbank is van oordeel dat Powned in zijn recht stond toen Powned Gerrits van corruptie beschuldigde. Powned kon op basis van zijn onderzoek de conclusie trekken dat "Gerrits heeft aangeboden zijn invloed als bestuurslid van Buma/Stemra aan te wenden in ruil voor [een deel van de opbrengsten] van uitgavenrechten," schreef de rechtbank in haar vonnis. Gerrits moet volgens powned ook een kleine 1500 euro aan proceskosten betalen. [Radio.NL/Powned]