Amsterdam is de eerste stad op het Europese vasteland waar de taxi-applicatie Uber uit Amerika live gaat. Met een druk op de telefoon bestel je een privé chauffeur. Bellen is voorbij.

Zoveel werd eerder deze week duidelijk toen Uber een Twitteraccount openende waaruit zijn Nederlandse intenties blijken. NU.nl pikte het nieuws op.

‘De lol van een Amerikaanse start-up en de kans op aandelen in het bedrijf dat een nieuw Nederlands merk wordt’, zo promoten de Personeelsafdeing van Uber de vacature voor de Nederlandse markt waarin het zoekt naar iemand die het lokale netwerk moet opbouwen. Het gaat daarbij om een netwerk van bedrijven van chauffeurs-met-auto’s.

Uber is in Amerika actief in een dozijn grote steden en in Londen. Nu moet ook Amsterdam aan dat lijstje worden toegevoegd. De hoofdstad kent veel Amerikaanse bezoekers die de Uberapp uit hun thuisland ook in het buitenland willen kunnen gebruiken.

Een jaar geleden kreeg Uber pas echt tractie toen het in zijn vierde financieringsronde (37 miljoen dollar) een aantal grote investeerders aan boord kreeg. Onder hen: Jeff Bezos, Gary Vaynerchuck en Crunchfund.

De Nederlander Jelle Prins is sinds vier jaar betrokken bij Uber. Als adviseur is zijn rol vandaag de dag geen actieve meer. Hij bouwt sinds enige tijd aan zijn bedrijf Moop.

Er lijkt online een kleine taxi- en transportoorlog aan te wakkeren. Makers van mobiele apps storten zich op elkaars landen om daar marktaandeel te creëren. Hailo uit Engeland en MyTaxi uit Duitsland rollen momenteel hun diensten internationaal uit. In Nederland kennen we de taxi-applicatie TXXI. Daarmee lijkt bedenker Mangrove uit Rotterdam geen mondiale plannen te hebben.