Radio, Tv en internet blijven populair onder jongeren

Traditionele media nemen nog steeds een belangrijke rol in voor jongeren in Nederland. 93 procent van de jongeren in de Millennial doelgroep kijkt dagelijks televisie en ruim driekwart (77%) luistert dagelijks naar de radio. De televisie en computer zijn de belangrijkste media apparaten voor Nederlandse Millennials volgens onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Be Viacom.

Jongeren kijken niet of naar de televisie of gebruiken de computer, maar doen het allemaal tegelijkertijd: tv kijken, telefoon gebruiken, computeren.


Meer dan de helft van de Millennials heeft er dan ook behoefte aan dat content, van bijvoorbeeld een favoriet programma, toegankelijk is voor meerdere devices en niet uitsluitend voor de televisie. Het mediagebruik van deze doelgroep is dan ook intensief en zeer divers.


Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Me Public’ van BE VIACOM (MTV, Comedy Central en Nickelodeon) naar het mediagebruik van Millennials (14 tot 34 jaar) onder 5.172 respondenten in deze doelgroep uit 10 landen. De top vijf van het dagelijks mediagebruik van de Millennials ziet er als volgt uit.


Dagelijks mediagebruik Millennials
1. Internetten (97%)
2. Televisie kijken (93%)
3. Social media zoals Facebook gebruiken (80%)
4. Radio luisteren (77%)
5. Kranten lezen (41%)


Sociaal tv-kijken
Vrienden spelen belangrijke rol in kijkgedrag televisie. De gemiddelde Nederlandse Millennial heeft 180 vrienden op social media. Meer dan de helft van de Millennials kijkt naar een programma op aanraden van een vriend, 46 procent vindt het leuk om met vrienden over een programma te praten tijdens de uitzending. Dit blijft niet alleen in de huiskamer: 27 procent post zijn mening over een programma op sociale netwerken of binnen een community en een kwart van de Millennials post zijn mening op Twitter. 69 procent van deze doelgroep stuurt content over merken of programma’s door via chat of e-mail.


Praten met merken
Bijna de helft van de Millennials raakt geďnspireerd door advertenties over producten of merken. De grootste bron van merkeninspiratie is Televisie, gevolgd door het internet en directe verkooppunten. Televisiereclame wordt ook nog steeds gewaardeerd door 62 procent van de Millennials. Een ruime meerderheid deelt grappige advertenties. 46 procent beveelt merken en bedrijven aan in gesprekken met vrienden en nog eens 29 procent doet dit ook online.


BE VIACOM/VIMN doelgroep
Millennials die gebruik maken van de VIMN merken (o.a. MTV, Nickelodeon en Comedy Central) waarderen advertenties meer dan de niet-gebruikers. 68 procent vindt tv-commercials leuk (versus 62%), 53 procent heeft wel eens iets gekocht naar aanleiding van een commercial (versus 45%), 68 procent deelt regelmatig grappige advertenties (versus 58%) en 29 procent herinnert zich de meeste campagnes van zijn of haar favoriete merk (versus 23%). Gedurende het onderzoek ‘Me Public II’ heeft BE VIACOM een formule ontwikkeld waarmee bedrijven zelf een favoriet merk kunnen neerzetten. Het toevoegen van emotie versterkt het merk, dit wordt vermenigvuldigd door het merk continu populair te houden onder jongen. Dit onderzoek brengt duidelijk in kaart hoe tieners en jong volwassenen media gebruiken, welke bronnen en kanalen relevant zijn en hoe merken kunnen profiteren door deze slim in te zetten. [Radio.NL]